Досвід ядерного роззброєння України може зробити її прикладом і провідником миру в усьому світі

Такими є підсумки зустрічі Геннадія Удовенка з делегацією Hiroshima World Peace Mission

26 жовтня 2004 року Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко зустрівся з делегацією японської неурядової організації "Хіросімська місія миру в усьому світі" (Hiroshima World Peace Mission), яка подорожує світом з метою поширення ідеалів нерозповсюдження зброї масового знищення, насамперед ядерної.

Геннадій Удовенко як колишній дипломат докладно розповів про видатну роль України в питанні нерозповсюдження ядерної зброї. Окрім відмови від ядерного статусу, на яку Україна пішла незважаючи на те, що відповідні гарантії безпеки від держав - членів ядерного клубу довелося виборювати у досить важких переговорах, Україна своєю активною дипломатичною діяльністю також безпосередньо вплинула на те, що НАТО була змушена відмовитись від розташування ядерного арсеналу на території нових членів НАТО, що є сусідами України, - Польщі, Словакії, Чехії і т.д.

Голова Комітету також підкреслив, що спекуляції на тему відновлення ядерного статусу України звучать у вустах окремих і малочисельних політичних сил і не вплинуть на загальну політику держави. Геннадій Удовенко висловив переконання в тому, що вплив і авторитет держави має будуватися на її економічному розвитку, натомість ядерна зброя для цього непотрібна. Саме стратегія економічного розвитку є ключовою для України.

Представники делегації вручили Голові Комітету листа від мера міста Хіросіма, в якому йдеться про необхідність поширення інформації про досвід ядерного бомбардування з метою ліквідації ядерної зброї, для чого слід перервати ланцюг ненависті та помсти в міжнародних стосунках.

Геннадій Удовенко підкреслив, що спільний досвід впливу ядерної технології, що їх мають Японія та Україна (остання - у випадку Чорнобиля) може стати основою також для спільних дій на міжнародній арені по боротьбі за роззброєння. Плідну історію співпраці та взаємної підтримки Японії та України можна і необхідно продовжувати.

Використання матеріалів сторінки вітається, посилання на http://www.oocities.org/hennadiy_udovenko при цьому обов'язкове.

Дешевий і сердитий дизайн цієї сторінки © 2003-2004 Мирослава Лузіна,
помічник-консультант Г. Удовенка.
З питаннями і пропозиціями пишіть .



 Якщо Вам заважає реклама Yahoo, скористайтесь браузером Opera