ННе допустити повторення трагедії Бабиного Яру

29 вересня Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Геннадій Удовенко взяв участь у покладанні вінків на День пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру. Він також виступив на мітинґу, організованому після покладання вінків.

У своєму виступі Г. Удовенко зазначив, що з десятків тисяч людей, розстріляних у Бабиному Яру, серед яких були і євреї, і українці, і росіяни, і роми, саме євреїв розстрілювали за те, що вони були євреями. Єврейський народ пережив страшну трагедію етноциду з боку нацистів.

В цьому році відзначення трагічних подій в Бабиному Яру співпадає з 70-річчям Голодомору 1933-34 рр. Жертвами навмисних дій тоталітарного комуністичного режиму стали за різними оцінками від 7 до 10 млн. осіб, що дозволяє у відповідності з Конвенцією про запобігання злочинові геноциду та покарання за нього визначити те, що сталося тоді, саме як геноцид проти українського народу.

Не можна обійти увагою подібність способу дій двох тоталітарних режимів. Тому наше завдання - не допустити відновлення в Україні будь-яких форм тоталітаризму.

Серед українців у часи війни були тисячі людей, які відзначені єврейськими організаціями як праведники - завдяки тому, що рятували євреїв від нацистських переслідувань. Цим засвідчена толерантність українського народу.

Слід також зауважити, що відзначення цієї дати змогло відбутися тільки в незалежній Україні, де люди можуть вільно висловлювати думку про події тих часів. Варто уваги і те, що на відміну від багатьох інших колишніх республік колишнього Радянського Союзу, в Україні не було жодних конфліктів на етнічному ґрунті.

Ці здобутки не слід сприймати як щось належне, а далі працювати над розбудовою демократичної держави, в якій буде забезпечений високий рівень життя для кожного громадянина, незалежно від його національності. На думку Г. Удовенка, остаточні перетворення в цьому напрямі буде зроблено тоді, коли в Україні відбудеться зміна поколінь. Моїсей водив іудейський народ по пустелі 40 років, ми ж не можемо собі дозволити такого строку. Г. Удовенко переконаний, що термін перебування в "пустелі" для України обмежиться двадцятьма роками, з яких 12 вже минули. Сьогодні в університети поступають молоді люди, яким під час розпаду Радянського Союзу було 5-6 років. Не більше 8 років потрібно для того, щоб це покоління повноправно вступило в життя і змінило цю країну. Тоді в світі заговорять про третє економічне диво після німецького та японського - українське.

Використання матеріалів сторінки вітається, посилання на http://www.oocities.org/hennadiy_udovenko при цьому обов'язкове.

Дешевий і сердитий дизайн цієї сторінки © 2003-2004 Мирослава Лузіна,
помічник-консультант Г. Удовенка.
З питаннями і пропозиціями пишіть .



 Якщо Вам заважає реклама Yahoo, скористайтесь браузером Opera