החלטת ועדת הוראה של הפקולטה למדעי הטבע באוניברסיטה העברית משנת 2004:

"הבחינות אמורות לשקף את היקף החומר הנלמד ושליטת התלמיד בו. כמו כן, מהווים הציונים כלי מרכזי בהערכת הסטודנטים ודירוגם לצורך פרסים ומלגות. במסגרת המאמץ לרסן את זחילת הציונים בפקולטה כלפי מעלה החליטה ועדת ההוראה כי הציון הממוצע בקורסי החובה לא יעלה על 85. החלטה זו אכן קוימה ע"י מרבית המורים בעבר וראוי למגמה מבורכת זו שתימשך".

כפי שמצוין בהחלטת ועדת ההוראה, קיים רף עליון לציונים בקורסים השונים בגבעת רם אך לא קיים רף תחתון, במצב זה עדיף למרצה לכתוב מבחן קשה שהציונים בו יהיו נמוכים על מנת שלא להתקרב לרף העליון ולחרוג מהנחיות הפקולטה. כיום, אין כל בקרה או גורם אחר המבטיח כי המבחן אכן ישקף באופן כלשהוא את רמת הידע, בפועל יכול המרצה לתת לסטודנטים כל ציון שהוא בלא התאמה להבנתם את החומר. משיחות עם אנשי סגל וברורים במזכירויות החוגים עולה כי בניגוד להנחיות, המבחנים למועדי א' ו-ב' אינם נכתבים יחד אלא בסמיכות למועד עריכת הבחינה. דבר המאפשר למרצה לערוך מבחן קשה במועד א' שממוצע הציונים בו יהיה נמוך ולאחר מכן לערוך מועד ב' שיתקן את הממוצע. בסופו של יום משלם הסטודנט מחיר יקר בציוניו ובזמנו בשל גורמים שאינם תלויים בו.

ואכן, באופן לא מפתיע, קיימים קורסים בהם אחוז הנכשלים הינו גבוה וממוצע הציונים נמוך ביותר, בנוגע למרבית הקורסים האלה אין האוניברסיטה עושה דבר. לעומתם קיימים קורסים בהם ממוצע הציונים הינו גבוה במיוחד, בשנה שעברה ביטלה האוניברסיטה את הציון המספרי בקורס בחירה לתלמידי ביולוגיה בצורה רטרואקטיבית, שהממוצע בו היה גבוה במיוחד והחליפה בציון עובר/לא עובר.

לסטודנט, שציוניו נתונים לתנודות אקראיות "במצב הרוח" של האוניברסיטה, אין יכולת לעשות דבר בנוגע למצב, מלבד אולי לחוש אכזבה ולגשת למועד ב.

הקורס בחשבון אינפיניטסימאלי 1 הינו דוגמא לאחת מתנודות אקראיות אלה שפגעה השנה בסטודנטים רבים. הקורס הינו בן 7 נ"ז ונחשב לקשה במיוחד. מהסתכלות בנתוני הקורס עולה כי בחמשת השנים האחרונות חלה, כמעט מידי שנה, עליה של בין 50 ל 100 אחוזים בכמות הנכשלים בקורס. בנוסף הממוצע ירד באופן הדרגתי לאורך השנים ב 20 נקודות. המצב הגיע השנה לידי אבסורד, הציון הממוצע בקורס הינו 52, מעל 60 אחוזים מהסטודנטים נכשלו במבחן ומעל 55 אחוזים נכשלו בקורס. 300 הסטודנטים שניגשו למבחן בשנה הנוכחית מתחילים, בממוצע, את ציונם הסופי בתואר עם נקודה פחות מסטודנטים שניגשו למבחן בחמש השנים הקודמות.

האוניברסיטה מטילה את האחריות על רמתן הנמוכה של בחינות הבגרות ואינה נותנת לעובדות לבלבל אותה:

יש לציין כי לטענת האוניברסיטה בדבר רמתם הנמוכה של הסטודנטים לא נמצא כל ביסוס בנתוני הקורס, מאחר וציוני הבחנים והתרגילים בו היו דומים לציונים בשנים הקודמות.  בנוסף, המשתתפים בקורס עברו את מבחני הבגרות שלהם בשנים שונות, ולכן זהו אינו טיעון מתקבל על הדעת להכפלת כמות הנכשלים ולירידת הממוצע ב-12 נקודות לעומת שנה שעברה.

תלמידי הקורס בחשבון אינפיניטסימאלי אינם היחידים שנפגעו השנה ממצב זה. הקורס במכניקה מהווה דוגמא נוספת לתנודות הפקולטה. ממוצע הציונים בקורס עמד על 54, ירידה של כ-20 נקודות מהממוצע בשנה הקודמת. סטודנט בחוג לפיזיקה שהחל לימודיו השנה, יסיים את התואר עם כ- 2 נקודות פחות בממוצע, ביחס לסטודנטים משנים קודמות.

מכיוון שהקורסים הללו ידועים כקורסים קשים השקיעו בהם הסטודנטים זמן רב במהלך השנה ובמהלך תקופת ההתכוננות למבחנים. למותר לציין, כי הזמן הרב שהושקע והבנת הסטודנטים את החומר לא באו לידי ביטוי בציונים במבחן. סטודנטים רבים שנכשלו במבחן אף מרגישים כי אין טעם לגשת למועד ב' שכן המבחן עלול להיבנות בשנית באופן שלא ישקף את הבנתם ואת הזמן הנוסף שישקיעו בהתכוננות.

המפסיד העיקרי ממצב זה הוא הסטודנט שנאלץ לשלם על תנודות אלו בזמנו ולעיתים אף בכספו. גם מעבידים ומוסדות אקדמאיים אינם יוצאים נשכרים מהמצב, שכן אין ביכולתם להשוות על בסיס גיליון הציונים בין סטודנטים שלמדו באוניברסיטה העברית בשנים שונות, דבר ההופך את גיליון הציונים לפחות רלוונטי. בנוסף, הורדת ממוצע הציונים ההדרגתית במקצועות היסוד במהלך השנים האחרונות גורמת לכך שסטודנטים אשר מעוניינים לסיים עם ממוצע גבוה אינם בוחרים עוד בקורסי בחירה אשר יתרמו להשכלתם אלא מחפשים את הקורסים ה"קלים" אשר בעבורם ניתן לקבל ציונים גבוהים בהשקעה מועטה יחסית.
למעשה, יוצאים כל הנוגעים בעניין נפסדים מן המצב הנוכחי.

כסטודנטים למדעים מדויקים, אשר ציוניהם משפיעים באופן מהותי על עתידם האקדמי והמקצועי, אנו דורשים מן האוניברסיטה לפתור בעיה זו. יש לקבוע רף תחתון לציוני הקורסים השונים ולהעריך את ידיעותינו בצורה אמינה והוגנת. על מנת למזער את הפגיעה שכבר נעשתה בסטודנטים יש להחיל רף זה על כל הציונים משנת הלימודים הנוכחית ואילך, כולל תיקון ציונים במקצועות עם ממוצע חריג (כגון אינפי ומכניקה). כמו כן, אנו דורשים לאכוף את ההנחיה הקובעת כי מועדי א' וב' יכתבו יחד ויוגשו למזכירות שתבחר באקראי איזה מבחן להעביר בכל מועד.

אנו תקווה כי האוניברסיטה תמלא את תפקידה בהערכת הסטודנט ותשקם את אמינותה שנפגעה, מאחר ונכון להיום הסטודנטים מרגישים מרומים.