ÖRF VE ADETLER

DOĞUM ADETLERİ

Köyde eskiden doğumları halk arasındaki tecrübeli yaşlı kadınlar yapmaktaymış.Köyde zamanla bu yaşlı kişilerin azalmasıyla doğumlar ebe veya hastaneye götürülerek yaptırılmaktadır.Bunda eğitim seviyesinin yükselmesinin de önemi büyüktür.Çocuk dünyaya geldikten sonra iyice tuzlanıp kundaklanır.Tuzlama işlemi genelde koltuk altı bacak arası,kulak arkası ve boyun kısımlarına uygulanır.Çocuklar kırkı çıktıktan sonra rahat uyumaları için beşik veya salıngaçlara yatırılır. Çocuğun kırkının çıkmasından sonra eski Türk geleneklerinde olduğu gibi alnı ve kafasının düzgün olması için yazma ile bağlanır.

 

ÖLÜM ADETLERİ

Köyde birisi öldüğü zaman ölüm haberi ilk önce yakınlarına duyrulur.daha sonra hazırlıklar başlar.Ondan sonra sela verilir.duyan cenazenin bulunduğu eve gelir.Amaç üzüntüyü paylaşmak,tesellide bulunmak ve ölen kişiyi son yolculuğa uğurlamaktır.Cenazenin bulunduğu evde kadınlar yas ederken erkekler soğukkanlılıklarını korumaya çalışmaktadırlar.Ölü yıkanmadan önce köyün kabir kazanları kabri kazmaya giderler.Ölen kişinin cinsiyetine göre yıkanması için hoca getirilir.Cenaze yıkandıktan sonra hazırlanır ve evden alınıp cenaze namazı kılınması iç,in cami’ye getirilir.Bu arada ölünün arkasından tutulan yas ve çığlık bütün köyü inletir.Camide cenaze namazı kılındıktan sonra cenaze omuzlarda taşınarak köyün mezarlığına götürülür.Kabir önceden hazırlandığı için cenaze bekletilmeden dualarla gömülür.

 

Kabre herkes iki kürek toprak atar.Kabrin üzerine bir taş dikilir,yanına bir toprak ibrik konur.Sonra cenazenin yakınları sıraya geçerler ve cenazeyi defnetmeye gelenlerin başsağlığı dileklerini kabul ederler .Bu esnada cenaze evi yemek hazırlamaya başlar.Bu yemek cenazeyi defnetmeye gidenlere verilir.Akşam mevlüt okunur,bütün köy halkı başsağlığına gelir.Gelenlere gülsuyu ikram edilir.Aradan bir hafta geçtikten sonra yedinci mevlüdü yapılır.

 

Bütün köylüye veya köylünün bir kısmına ailenin maddi durumu baz alınarak helva ve ekmek dağıtılır.Elli ikinci günü mevlüdü yapılır.Burada ikindiye doğru köylüye yemek verilir.Akşamına yine mevlüt okutulur.Gülsuyu ikram edilip dualar yapılır

 

KIZ İSTEME ADETLERİ

 

Düğünlerde ,bayramlarda oğlan kızı görüp beğenir.Bazende doğrudan doğruya görücü usulü ile kız istenir.Önce evlenecek oğlanın annesi yanına birkaç kadın alarak kız evine gider.kızın annesine durumu açıklar ve kızlarını istemeye geleceklerini kız babası ile konuşmasını söyler.Birkaç gün sonra oğlanın babası birkaç erkek alarak kızın evine gider,biraz sohbetten sonra içlerinden birisi kızın babasına “Allah’ın emri Peygamberin kavli ile kızınız ....yı oğlumuz......e istemeye geldik “der.Kız babası verecekse “siz münasip gördüyseniz bende verdim.Allah her iki tarafı hayırlı etsin “der. Vermeyecekse “olmaz” diyerek gelenleri geri çevirir.

“Veya bir düşünelim “ der.Bu birkaç gün sonra gel demek anlamına gelir.Dünürcüler birkaç gün sonra müspet veya menfi cevabı alırlar.Kız verilirse nişan günü kararlaştırılır.Nişan ya evde ya da bir salonda yapılır.Evde yapılacaksa oğlan evi eşini dostunu ve büyüklerini çağırarak oğlan evinde toplanılır.Akşam yemeğinden sonra oğlanın sağdıcı eline lüküs veya ışıldak alarak topluluğun önüne geçerek kız evine gidilir.kız tarafıda kendi akrabalarını çağırır,bir odada toplanarak süt içildikten sonra (süt içilmesinin sebebi süt gibi beyaz olması için içilir)oğlan tarafı getirdikleri takıları herkesin gözü önünde ablasına veya annesine,dede varsa dedesine vererek müsaade isteyip ayrılırlar

 

Nişan bir salonda yapılacaksa salon önceden süslenir.Erkek ve kız tarafı kendi eş ve akrabalarını nişana davet ederler .Davetliler akşam nişan salonunda toplanırlar.Ortaya bir masa konur, oğlan ve kız masanın yanına dikelirler.nişan yüzüğünü takacak kimse bir konuşma yapar.Sonra nişan yüzüklerini takar.Takı işlemi bitince oğlan ve kız salonun kapısına dikelerek tebrikleri kabul ederler böylece nişan töreni sona erer.

 

Söz kesildikten sonra düğüne kadar her Pazar akşamı (Cuma akşamları) oğlan evinden kız evine sepet gider.Sepette mevsimlik yiyecekler konur,ayrıca çeşitli kuruyemişler doldurulur.sepetin üzerine bir elbiselik veya yiyecek bir hediye konarak kız evine götürülür

 

 

 DÜĞÜN TÖRENİ

  Düğünler genelde Cuma gecesinden başlayıp Pazar günü sona erer. Daha önceleri Salı dünü başlayıp Perşembe günü sona erermiş.

   Düğünden bir hafta önce davetiyeler hazırlanıp dağıtılır. Çoğunluklada ev sahibi çağıracağı kişilerin bir listesini çıkarır. Tabi ki oğlan ve kız tarafı ayrı ayrı listeler çıkarırlar. Bu listeler kadınlar için ayrı erkekler için ayrıdır. Kadınları çağıracak bir kadın çağırıcı bulunarak kadınların listesi ona verilir. Erkekleri çağıracak olana da erkeklerin listesi verilir. Bu çağırıcılar evleri ev ev dolaşarak listedeki herkesi çağırırlar. Düğün salonunda olacaksa bir önceden kına gecesi yapılır. Kına genelde kız evinde olur. Kız tarafı akrabalarını ve arkadaşlarını bir gün önceden çağırırlar.

Kına gecesi kız evinde toplanılır. Tef çalacak bir kadın tutulur. Her kez geldikten sonra tef çalınmaya başlanır. Tefçi kadının yanında birde oyuna kaldırıcı kadın tutulur. Çekici kadın herkesi tek tek ortaya çeker ve oynamaya çıkan kadınlar tefe para attıktan sonra oynamaya başlar. Para atmayan kadına tefçi tef çalmaz. Tefçi kadın oraya çıkan kadınlara yörenin oyunlarından çalar ve söyler,kadınlarda oynamaya başlar. Kadınların oynaması gecenin geç saatlerine kadar sürer.

   Kına evinde kızın arkadaşları ve kardeşliği kalır (kardeşlik ev sahibinin en iyi arkadaşıdır ). Artık kına zamanı gelmiştir. Kına hazırlanır. Kızın iki eline ve ayak parmaklarına kınalar yakılır. Kına işleri bittikten sonra kına öğülür. Gelin öğme işi bitince kına gecesi sona ermiş olur. Bazı düğün sahipleri kınadan önce yemek verir. Kına gecesi sabahı oğlan evinde geniş çaplı yemek verilir. Yemek çoğu zaman Pazar günü saat 9:30’ dan sonra verilir. Erkeklerin daveti bittikten sonra

 kadınların daveti başlar .Kadınların daveti de saat11:30’a kadar sürer.öğleden sonra saat 15:00 sıralarında da damat adayı,kayınvalide ve kayınpeder bir taksiye binerek,diğer davetlilerin teşkil ettiği konvoy eşliğinde oğlan evinden hareket ederek kız evine gelin almaya giderler önceden hazırlanmış olan gelinin babası elinden tutarak dualarla gelin arabasına bindirirler

 

Gelin arabası önde diğer arabalar arkada her birine kız evi tarafından bağlanan belekler olmak üzere kornalar çalınarak,allahaısmarladık denerek konvoy hareket eder ve oğlan evine gelinir.gelin indirilir.Gelin geldikten sonra bir odaya alınıp orada bekler.Damat arkadaşlarıyla kahveye giderek onlara birşeyler ısmarlar.Akşam ile yatsı ezanı arası bir imam gelerek imam nikahı kıyılır.Damat adayı yatsı namazına gider.Damat namaza girince ayakkabısı arkadaşları tarafından saklanır,ve para alınır.Para vermemek için damat ayakkabısına sahip olmalıdır.Namazdan sonra damat eve gelerek gelin odasına girer ve gelinin önünde gelinde damadın arkasında iki rekat namaz kılar.BÖYLECE DÜĞÜN SONA ERER.

 

Düğün salonda olacaksa davetliler salona gelir ve yerlerini alır.Gelin ve damat salona girerler,piste geçerek damat gelinin duvağını açar ,müzik eşliğinde dansa başlar.Gelinin ve damadın arkadaşlarıda dansa kalkar ve bu eğlence saat 24 kadar devam eder

 

Ana sayfa>>>