niste fotografi    portofolii   evenimente    link   muzeul foto   cronici
Cronici

repere din Codul Deontologic al fotoreporterului

    Toate asociatiile fotografice care sunt dedicate promovarii fotojurnalismului sunt preocupate si de respectarea dreptului publicului la o informare corecta în cazul tuturor evenimentelor. Credem ca nici o relatare a evenimentelor nu poate fi completa daca nu e posibila o clarificare si o subliniere a textului prin imagine. Credem ca imaginile, folosite pentru a descrie un eveniment, pentru a ilustra o stire sau pentru a clarifica o situatie de interes public, sunt un mijloc indispensabil de informare corecta.
 Astfel, afirmam ca:
 - Fotojurnalistii trebuie sa mentina mereu un standard înalt al conduitei etice în serviciul interesului public.
 - Fotojurnalismul trebuie practicat cu cele mai bune intentii de cãtre cei care intrã în aceastã profesie.
 - Fotojurnalismul se supune interesului public si toti membrii acestei profesii trebuie sã constituie un exemplu, sã mentinã un nivel moral ridicat, fãrã a practica nici o formã de mercenariat.
 - Fotojurnalistul are responsabilitatea sã obtinã fotografii care sã ilustreze onest si obiectiv situatia în cauzã.
 - Relatãrile neadevãrate nu sunt demne de un fotojurnalist, toate asociatiile fotoreporterilor condamnând orice act de acest fel.
 - Avem datoria sã încurajãm si sã sustinem pe toti membrii breslei noastre, atât individual cât si colectiv.
 - Avem datoria sã pãstrãm toate drepturile si libertãtile presei garantate la ora actualã de  lege, precum si dreptul fundamental al jurnalistului - dreptul la liber acces la sursele de informatie.
 - Toate relatiile noatre de lucru trebuie sã aibã la bazã întelegrea pentru oameni si relatiile interumane. În toate actiunile noastre vom tine cont de îndatoririle noastre ca si membrii ai societãtii civile.
 
 
 

acasa