vzw

Welkom  bij vzw 't Groot Hersberge

Begeleidingstehuis categorie , Bijzondere jeugdzorg

't Groot Hersberge is een begeleidingstehuis binnen de bijzondere jeugdbijstand. Wij bieden hulp aan jongeren en ouders die in een problematische opvoedingssituatie terecht zijn gekomen.

We bieden opvang aan maximum 13 jongens van 12 tot 21 jaar. Hoe de begeleiding verloopt en meer uitleg over de diverse facetten van onze hulpverlening kunt u hier terugvinden.
Verder kunt u specifieke informatie voor jongeren, ouders, verwijzers en de bijzondere jeugdbijstand raadplegen en ook nuttige links, de bereikbaarheid en de historiek zijn beschikbaar.

Wat zijn onze mogelijkheden

Hebt u suggesties, vragen... contacteer ons gerust.

Provincie West-VlaanderenArktos

 

 

In de kijker: "Rots en water" 

Het Rots –en Waterprogramma is een psychofysieke weerbaarheidstraining voor jongens en meisjes.  Het trainen van fysieke weerbaarheid is voornamelijk een middel om te komen tot de ontwikkeling en het verwerven van mentale en sociale vaardigheden.  De opdrachten en technieken vinden hun oorsprong in de Oosterse gevechtssporten.   

KORTE BESCHRIJVING

Op een heel fysieke manier leren jongeren enerzijds op een andere manier communiceren, op een begripvolle en respectvolle  manier omgaan met zichzelf en elkaar en met conflictsituaties (door hen eenvoudige communicatievaardigheden mee te geven).  Anderzijds leren jongeren zich verdedigen tegen geweld en assertiever optreden (door  hen verdedigingstechnieken aan te leren).   Elke training start heel fysiek en wordt ondersteund door  momenten van groepsgesprekken, zelfreflectie en opdrachten.  Vanuit deze fysieke ervaringen staan we stil bij de lichamelijke gewaarwording en de bewustwording, waardoor het makkelijker wordt de transfer te maken tussen de aangeleerde technieken en de mentale ensociale vaardigheden naar de persoonlijke leefwereld -en sfeer (thuissituatie, schoolse setting, peergroup,…).  

De uiteindelijke doelstellingen zijn:

- jongeren begeleiden in hun ontwikkeling naar volwassenheid en zelfverwezenlijking en hen bewust maken van hun eigen kracht en verantwoordelijkheid.

- het ontwikkelen van moraliteit: respect leren opbrengen voor andersdenkende –en levende mensen, met inzicht en tolerantie met een besef dat zij met anderen verbonden zijn

-Jongeren leren omgaan met het gevoel van macht, kracht, onmacht en machtsmisbruik De drie fundamenten van Rots en Water zijn: zelfbeheersing (het leren beheersen en richten van kracht en energie), zelfreflectie (leren uiten van gedachten en emoties) en het versterken van zelfvertrouwen (bewust worden van eigen kwaliteiten en wensen, zelfrespect, grensgevoel,…). 

De sessie vonden plaats in het voorjaar 2009, een belevingsverslag wordt gepubliceerd in het Agora nummer ( een tijdschrift uitgegeven door jongerenbegeleiding.) van september 2009.