Το φυτεμένο ενυδρείο Δίσκων

του  KAREN RANDALL

μετάφραση – απόδοση aik2

Φυτεμένο ενυδρείο με Δίσκους.

   

Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε με ποιό τρόπο είναι δυμνατόν να στήσουμε ένα ενυδρείο στο οποίο θα συνυπάρχουν φυτά και Δίσκοι, καθώς και κάποια απο τα προβλήματα που θα συναντήσουμε προσπαθόντας το.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με ένα φυτεμένο ενυδρείο Δίσκων είναι ορισμένες παρεξηγημένες έννοιες σχετικά τόσο με τους δίσκους όσο και με τα φυτά.

Οι Δίσκοι προτιμούν λιγότερο φωτισμένο περιβάλλον.

 

Οι Δίσκοι προτιμούν ενυδρεία χωρίς υπέδαφος (σκέτο γυαλί).

 

Οι Δίσκοι πρεπει να κρατόνται μόνο με Δίσκους.

 

Τα φυτά δεν μπορούν να ανεχτούν τις υψηλές θερμοκρασίες που χρειάζονται οι Δίσκοι.

Κατά την γνώμη μου, το πιο σημαντικό ζήτημα όταν σχεδιάζεις ένα φυτεμένο ενυδρείο με Δίσκους έιναι να ξεκαθαρίζεις απο την αρχή τους στόχους σου. Εάν στήνεις ένα ενυδρείο στο οποίο σκοπεύεις να τοποθετήσεις ένα ζευγάρι δίσκων έχοντας σαν στόχο την αναπαραγωγή και το μεγάλωμα των μικρών τους, χρειάζεται μια τελείως διαφορετική αντιμετώπιση απο το να σχεδιάζεις ένα ενυδρείο του οποίου ο πρωταρχικός σκοπός θα είναι η ευχαρίστηση της παρακολούθησης μερικών ενήλικων Δίσκων σε ένα υπέροχο περιβάλλον.

Εάν πραγματικά σκοπεύεις να επικεντρωθείς στην αναπαραγωγή και το μεγάλωμα Δίσκων τότε μάλλον θα πρέπει να σχεδιάσεις ένα ενυδρείο με γυμνό πάτο και ελάχιστο φωτισμό μιας και οι δίσκοι είναι μάλλον δύσκολο να νιώσουν αρκετά άνετα για να ζευγαρώσουν σε άπλετο φως. Εάν σε ενδιαφέρει η δεύτερη περίπτωση τότε συνέχισε  το διάβασμα αυτού του άρθρου.

Απο την εμπειρία μου έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δίσκοι δεν είναι τόσο "ευαίσθητοι" όσο πολοί άνθρωποι πιστεύουν, αλλά οπωσδήποτε χρειάζονται να κρατούνται κάτω απο τις κατάλληλες συνθήκες για να παραμένουν υγειής. Μιλώντας για κατάλληλες συνθήκες εννοώ καθαρό νερό, σχετικά ζεστές θερμοκρασίες, ένα περιβάλλον με το μίνιμουμ δυνατό στρεσσάρισμα καθώς και εντελώς υγειή άλλα ψάρια.

Αγοράζοντας απλά μερικούς Δίσκους και πετόντας τους μέσα σε ένα ενυδρείο μικτής σύνθεσης δεν είναι σίγουρα η πιο επιτυχημένη επιλογή. Είναι προτιμότερο να προηγηθεί προσεκτικός σχεδιασμός απο την αρχή για το περιβάλλον που θα φιλοξενίσει τους Δίσκους.

Η καλύτερη κίνηση που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις την επιτυχία του στησίματος ενός φυτεμένου ενυδρείου Δίσκων είναι να επιλέξεις το μεγαλύτερο ενυδρείο που επιτρέπει η τσέπη και ο χώρος σου. Απορρίπτω έντονα οποιαδήποτε επιλογή κάτω των 220 λίτρων, αλλά ακόμα και τότε, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για περισσότερη συντήρηση απο τον μέσο όρο ούτως ώστε να καταφέρετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα άλγης. Έχω καταλήξει στο ότι με 4 Δίσκους σε ένα ενυδρείο 220 λίτρων πρέπει να κάνεις 50% αλλαγές νερού 2 φορές την εβδομάδα, και να τοποθετείς υλικά απορόφησης της φωσφάτασης (phosphates) για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις στις συνθήκες που δημιουργούν τα απορρίματά τους - ακόμα και αν τους ταίζεις πολύ λιγότερο απο το κανονικό. Οι Δίσκοι είναι μεγάλα ψάρια. Ακόμη και σε εφηβική ηληκία έχουν απίστευτη όρεξη για διαιτολόγιο το οποίο είναι πολύ πλούσιο σε φωσφατάσες.  

Τα ωραιότερα φυτεμένα ενυδρεία Δίσκων που έχω δεί ήταν 180 εκατοστά στο μήκος με περιεκτικότητα νερού απο 450 έως 550 λίτρα. Ένα ενυδρείο αυτού του μεγέθους είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενίσει 4-6 ενήλικες Δίσκους, μια ποικιλία μικρότερων κοπαδιαστών ψαριών και μερικά ψάρια που δραστηριοποιούνται στον βυθό. Με αυτό τον αριθμό ψαριών και με ένα αρκετά μεγάλο αριθμό φυτών τα οποία αναπτύσονται σωστά, η επιβάρυνση απο τις ουσίες που τρέφουν τα φυτά (αλλά και την άλγη) είναι σε σημείο που ρυθμίζεται εύκολα.

 

Αρχικό στήσιμο.

Ένα ενυδρείο με Δίσκους δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να παίξει κάποιος πειραματιζόμενος με υλικά υπεδάφους όπως το χώμα. Προσωπικά χρησιμοποιώ κάποιον εγγυημένο λατερίτη (όπως αυτόν της Dupla για παράδειγμα), σαν υπόστρωμα καλύπτοντας το ένα τρίτο του συνολικού πάχους, και απο πανω τοποθετώ απλό χαλίκι. Φροντίζω το πάχος να είναι 7 εκατοστά αν και σε ενυδρεία των 550 λίτρων προτιμώ το πάχος να είναι παραπάνω ούτως ώστε να υπάρχει χώρος για τις ρίζες των μεγαλύτερων φυτών που απαιτούνται σε ενυδρεία τέτοιου μεγέθους.

Βράχοι και κομμάτια ξύλου πρέπει να επιλέγονται με προσοχή διότι υπάρχει περίπτωση οι Δίσκοι να πληγωθούν προσπαθόντας να περάσουν απότομα δίπλα απο ένα κοφτερό κομμάτι βράχου ή ξύλου. Προτιμήστε καλά παλαιωμένα κομμάτια απο driftwood και σιγυρευτείτε ότι οι βράχοι σας δεν έχουν αιχμηρές άκρες. Έχω δεί Δίσκους να γδέρνονται άσχημα πάνω σε βράχο απο λάβα προσπαθόντας να κρυφτούν τρομαγμένοι απο πίσω τους. Αν και οι αμυχές επουλώθηκαν σχετικά εύκολα θα ήταν καλύτερα να είχαν αποφευχθεί απο την αρχή.

Τώρα έρχεται και το θέμα του φωτισμού. Όλοι έχουμε ακούσει ότι οι Δίσκοι προτιμούν ενυδρεία με σχετικά χαμηλό φωτισμό. Την τελευταία φορά που είχα πάει στον Αμαζόνιο παρατήρησα ότι ο ήλιος ήταν λαμπερός όσο και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του κόσμου. Που πηγαίνουν οι Δίσκοι για να καλυφθούν απο αυτό το φώς όταν νιώσουν ότι απειλούνται; Μα φυσικά στην σκιά κάτω απο φυτά του ποταμού ! Στην πραγματικότητα στον συνήθη βιότοπο των Δίσκων δεν υπάρχουν όλα τα φυτά που μπορούν να υπάρξουν στο ενυδρείο μας αλλα οι Δίσκοι βρίσκουν σκιά κάτω απο πεσμένους κορμούς και φυλλώματα μεγάλων δέντρων. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο. Δεν ισχύει ότι πρέπει να χαμηλώσουμε την ποσότητα του φωτός, απλά πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να το αποφεύγουν αν και όταν θέλουν. Οι Δίσκοι ζούν μια χαρά σε ενυδρεία που το φώς υπερβαίνει τα 0,7 watt ανα λίτρο αρκεί να υπάρχει αρκετή διαθέσιμη σκιά. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν πρόκειται να αποφύγουν τις φωτεινές περιοχές του ενυδρείου όταν ξέρουν ότι μπορούν να καλυφθούν εάν το θελήσουν.

Το πόσο ακριβώς φώς χρειάζεται ή απαιτήται εξαρτάται απο το είδος του νερού που έχει κανείς. Εάν το νερό σας είναι μαλακό ενδεχωμένως να μπορέσετε να καλιεργήσετε αρκετά μεγάλη ποικιλία φυτών χωρίς επιπλέον φωτισμό και πρόσθετη παροχή διοξειδίου του άνθρακα (CO2) χρησιμοποιώντας ισχύ περίπου 0,5 watts ανά λίτρο. Εάν το νερό σας είναι σκληρότερο με μεγαλύτερη ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ), θα διαπιστώσετε ότι τα φυτά σας μεγαλώνουν καλύτερα με μια ένταση φωτισμού περίπου 0,7 watts ανα λίτρο και με την πρόσθετη χρήση CO2.  

Μην προσθέσετε επιπλέον CO2 σε ενυδρείο με Δίσκους εάν η ανθρακική σας σκληρότητα είναι κάτω απο 3. Η προσθήκη του CO2 σε συνδιασμό με το χαμηλό ΚΗ θα προκαλέσει μεγάλες και απότομες αυξομειώσεις στο ρΗ, κάτι το οποίο οι Δίσκοι δεν θα ανεχτούν. Μερικοί πιστεύουν ότι μπορείς να κρατήσεις Δίσκους μόνο σε πολύ μαλακό όξινο νερό. Αν και αυτό θα αυξήσει καθέτως τις πιθανότητες για επιτυχημένη αναπαραγωγή δεν είναι γενικώς απαραίτητο. Οι Δίσκοι μπορούν να ζήσουν υγειέστατα και ευτυχισμένα μέχρι τα βαθειά τους γεράματα σε νερό με μεσαία σκληρότητα. Έτσι κι αλλιώς θα ζήσουν και θα αναπτυχθούν πολύ καλλύτερα σε τέτοιες συνθήκες αλλά σταθερές παρά σε ένα περιβάλλον στο οποίο ο ακουαρίστας θα προσπαθεί συνεχώς να ρυθμίσει χαμηλά την σκληρότητα και το ρΗ με αποτέλεσμα τις απότομες αυξομειώσεις τους χωρίς σταθερότητα.

Εάν τελικά αποφασίσετε να προσθέσετε CO2, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μπουκάλα με πεπιεσμένο μίγμα και βαλβίδα ακριβείας. Και πάλι ο στόχος παραμένει η σταθερότητα των τιμών. Η αρκετή ποσότητα CO2 δεν μπορεί να βλάψει τους Δίσκους σας, η αστάθεια των παραμέτρων του νερού μπορεί.

Το φιλτράρισμα σε ένα φυτεμένο ενυδρείο Δίσκων δεν χρειάζεται να είναι διαφορετική απο κάθε άλλου φυτεμένου ενυδρείου εκτός απο το ότι το ίδιο το ενυδρείο είναι μάλλον μεγαλύτερο. Επίσης λόγω του μεγέθους και της αξίας των εν λόγω ψαριών είναι καλύτερα να είμαστε λάθος προς την υπερβολή παρά προς την έλληψη στο φιλτράρισμα.

Πολλές φορές με ρωτούν ποιά φυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε θερμοκρασίες Δίσκων. Εάν διατηρείτε το ενυδρείο σας σε θερμοκρασία περίπου 26 βαθμών υπάρχουν πολύ λίγα φυτά που δεν θα τα καταφέρουν. Το σημαντικότερο που θα πρέπει να θυμόσαστε είναι ότι όσο αυξάνετε την θερμοκρασία ταυτόχρονα αυξάνετε και την ανάγκη τους για φώς, διοξείδιο του άνθρακα και θρεπτικά συστατικά. Τουλάχιστον στην δική μου περίπτωση δεν υπάρχουν φυτά τα οποία να τα πήγαν καλά σε κάποιο απο τα άλλα ενυδρεία μου και να μην τα πήγαν καλά στο ενυδρείο με τους Δισκους. Πέρασαν περίοδοι που λόγω καύσωνα  η θερμοκρασία στα ενυδρεία μου έφτασε τους 90 για πάνω απο 3 εβδομάδες. Ορισμένα είδη φυτών επιβράδυναν την ανάπτυξή τους αλλά τελικά όλα επιβίωσαν.

Όπως ισχύει και για κάθε άλλο φυτεμένο ενυδρείο, βάλτε μεγάλο αριθμό φυτών απο την αρχή. Σιγουρευτήτε ότι έχετε βάλει αρκετά φυτά τα οποία μεγαλώνουν γρήγορα. Εάν είναι η πρώτη σας προσπάθεια σε φυτεμένο ενυδρείο μερικές προτάσεις για φυτά είναι οι εξής..... Ceratopteris thalictroides, Hygrophila difformis, Hygrophila polysperma, Rotala rotundifolia, Vallisneria sp., Limnobium sp. και Salvinia. Μερικά μεγαλύτερα σπαθόφυλλα φυτά όπως τα  Echinodorus bleheriand E. ’Rubin, πρέπει να μπαίνουν στα αρχικά στάδια στησίματος επίσης. Αυτό δίνει στα φυτά αυτά την ευκαιρία να ενκλιματιστούν σωστά και να αναπτυχθούν προς την επιφάνεια δίνοντας στους νεαρούς Δίσκους ένα καλό μέρος για να κρυφτούν όταν τελικά προστεθούν στο ενυδρείο.

 

Προσθέτοντας τα ψάρια.  

Μην προσθέσετε κανένα ψάρι για τις πρώτες δύο εβδομάδες. Στο όριο των 2 εβδομάδων μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε τα πρώτα ψάρια. Αυτά θα πρέπει να είναι ψάρια τα οποία τρέφονται με άλγη όπως Otocinclus, γατόψαρα και mollies. Αν και οι Σιαμέζοι αλγοφάγοι (Chrossocheilus siamensis), έιναι ότι καλύτερο για ένα φυτεμένο ενυδρείο σε ενα ενυδρείο που υπάρχουν Δίσκοι δεν είναι και πολύ αποτρελεσματικοί. Δεν πρόκειται να ενοχλήσουν τους Δίσκους με κανένα τρόπο, πλήν όμως θα είναι μονίμως χορτάτοι απο το φαγητό τους, στο οπίο τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία, οπότε και δεν θα κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν με την άλγη.  

Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε Κινέζους Αλγοφάγους (Gyrinocheilus aymonieri). Αυτλα τα ψάρια είναι αρκετά επιθετικά και κτητικά στον χώρο τους και δείχνουν μεγαλύτεργ προτίμηση στο να γλύφουν τα σώματα των Δίσκων παρά την άλγη. Για τον ίδιο λόγο έχουν κατηγορηθεί και ορισμένα είδη Γλυφτών (plecos) αν και αυτό ποικίλει απο χομπίστα σε χομπίστα.

Μην ταίσετε τα ψάρια αυτά και μην προσθέσετε κανένα λίπασμα για άλλες δύο εβδομάδες.

Στο χρονικό σημείο του ενός μήνα μπορείτε να αρχίσετε την πρόσθεση των μικρών ψαριών σας τα οποία θέλετε να συνοδεύουν τους Δίσκους σας. Προσωπικά προτιμώ έναν μεγάλο αριθμό απο Cardinal Tetra (Paracheirodon innesi). 100 Cardinals μέσα σε ένα φυτεμένο ενυδρείο έιναι ένα απίστευτο θέαμα.  

Σε αυτό το σημείο είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε και το τακτικό πρόγραμμα συντήρησής σας. Αυτό θα περιλαμβάνει εβδομαδιαίες αλλαγές νερού, και την ακτική πρόσθεση ενός καλού λιπάσματος.  

Το σημείο στο οποίο οι περισσότεροι μπορούν να συναντήσουν προβλήματα με ένα φυτεμένο ενυδρείο Δίσκων είναι εάν τυχόν χρειαστεί να χορηγήσουν φαρμακευτική αγωγή στα ψάρια τους.The area where Τα περισσότερα φάρμακα είναι πολύ βλαβερά για τα φυτά και καμμιά φορά χρειάζονται εβδομάδες για να εμφανιστούν οι πλήρεις διαστάσεις της ζημιάς. Ηκαλύτερη λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι η πρόληψη. Σιγουρευτείτε ότι τα ψάρια που προσθέτετε είναι υγειή. Ακόμα καλύτερα εφαρμόστε την διαδικασία της καραντίνας σε ξεχωριστό ενυδρείο για κάθε καινούριο ψάρι για μια περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων, καλύτερα ενός μηνός.

Οι Δίσκοι σας πρέπει να είναι το τελευταίο ψάρι που θα προστεθεί στο ενυδρείο σας, στο χρονικό σημείο των 6-8 εβδομάδων απο το ξεκίνημά του. Έως αυτή την στιγμή τα φυτά θα πρέπει να έχουν ενκλιματιστεί και να αναπτύσονται καλά. Θα πρέπει να είναι σε θάση να αποροφούν τα θρεπτικά συστατικά τα οποία θα παράγουν οι νέοι Δίσκοι με τισ διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό θα βοηθείσει πολύ στην σταθερότητα της χημείας του νερού. Πολλά απο τα φυτά θα έχουν ήδη φτάσει στην επιφάνεια προσφέροντας σκιά για τους Δίσκους που την προτιμούν. Τα μικρά συνοδευτικά σας ψαράκια θα έχουν επίσης συνηθίσει το νέο τους περιβάλλον και η χαλαρή συμπεριφορά τους θα πείσει τους Δίκους για το ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

Ταιζοντας τα ψάρια σας.

Οι Δίσκοι όπως προανέφερα, τρώνε πολύ και προτιμούν κυρίως τροφές απο κρέας οι οποίες είναι πλούσιες σε φωσφάτες. Είναι σημαντικό να ταίζετε αρκετά τους Δίσκους ούτως ώστε να διατηρήσουν την υγεία τους αλλά είναι εξ ίσου σημαντικό να μην διαφεύγουν αφάγωτες τροφές στο περιβάλλον του ενυδρείου. Εάν χρησιμοποιήτε κατεψυγμένες τροφές διαλέξτε εκείνες οι οποίες δεν δυαλύονται εύκολα στο νερό. Προετοιμάσε τις κατεψυγμένες τροφές αποψύχοντάς τις πάνω σε μία πετσέτα ούτως ώστε να αποροφηθούν τα υγρά απο την ψύξη. Αυτό θα περιορίσει την ποσότητα των υγρών θρεπτικών ουσιών που αλλιώς θα δυαλύονταν στο νερό.

Όποια τροφή και εάν δίνετε στα ψάρια σας πρέπει να χορηγείται σε μικρές ποσότητες και πολλές φορές την ημέρα. Το καλύτερο είναι να μάθετε τα ψάρια σας να πλησιάζουν το εμπρός τζάμι την ώρα του φαγητού. Έτσι μπορείτε να τα ταίζετε ένα-ένα φροντίζοντας να φάνε όλα.

Τελειώνοντας μια τελευταία συμβουλή. Μακριά απο προιόντα όπως τα σκουλήκια Tubifex. Είναι πολύ πιθανό να μεταδώσουν στους Δίσκους σας διαφόρων ειδών παράσιτα, αν και κατά τα άλλα είναι μια πολύ ρεπτική τροφή.

Συντήρηση.  

Όσο θα περνά ο καιρός θα βρείτε μόνοι σας το πρόγραμμα συντήρησης που ταιριάζει καλύτερα στο ενυδρείο σας. Αν το ενυδρείο είναι μεγάλο και δεν το έχετε παραφορτώσει με Δίσκους (θυμηθήτε ότι σε ότι αφορά την μάζα, 'ενας ενήλικος Δίσκος μπορεί να είναι ίσος με όλα τα υπόλοιπα ψάρια σας μαζί), και εάν δεν ταίζετε πάνω απο το κανονικό, πιθανόν να χρειάζεστε μόνο μια αλλαγή 20-30% νερού κάθε εβδομάδα. Έχετα πάντα στον νού σας ότι στην προσπάθεια να κρατηθεί το περιβάλλον του ενυδρείου όσο το δυνατόν πιο σταθερό είναι προτιμότερες οι μικρότερες και συχνότερες αλλαγές νερού παρά οι πιο αραιές χρονικά και με μεγαλύτερη ποσότητα.

Παρακολουθήτε τα φυτά σας καθημερινά και αφήστε εκείνα να σας πουν τι έχουν ανάγκη. Εάν η ανάπτυξη μειωθεί ή τα φύλλα δείχνουν να χάνουν την χλωροφύλλη τους (κιτρινίζουν), είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να προσθέσετε κάποια ποσότητα θρεπτικών συστατικών ή λιπάσματος.

Επίσης είναι καλή ιδέα να παρακολουθήτε τα ποσοστά Νιτρικών ριζών (Nitrate), και Φωσφάτασης (Phosphate), τουλάχιστον κατά την διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Εάν οι μετρήσεις είναι χαμηλές και τα φυτά αναπτύσσονται καλά σημαίνει ότι η ισοροπία των θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τις αλλαγές νερού που κάνετε είναι καλή. Εάν ανακαλύψετε ότι οι τιμές αυτές σταδιακά ανεβαίνουν σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσετε την συχνότητα των αλλαγών του νερού ούτως ώστε να προλάβαιτε μια ενδεχόμενη υπερβολική αύξηση του περιεχόμενου σε θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα μια επίθεση άλγης. .  

Με μια ένταση φωτισμού των 2 watts per gallon, το ενυδρείο σας μπορεί να ανεχτεί επίπεδα Nitrate της τάξεως των 10 μγ/λ και επίπεδα Phosphate έως και 1 mg/l χωρίς υπερβολική ανάπτυξη άλγης. Εάν ο φωτισμός σας φτάνει τα 3 watts per gallon, είναι προτιμότερο να μειώσετε τις παραπάνω τιμές στο μισό.

Εάν διαπιστώσετε ότι με το πρόγραμμα συντήρησης που εφαρμόζετε έχετε επίπεδα άλγης μη αποδεκτά η πρώτη επιλογή σας θα είναι να κάνετε έλεγχο στον αριθμό των ψαριών σας και στην ποσότητα τροφής που τους δίνετε. Εάν δεν μπορείτε να μειώσετε κανένα απο αυτά τα δύο θα πρέπει να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους μείωσης των Nitrates και κυρίως της Phosphate στο νερό σας.

Εάν πάρουμε σαν δεδομένο ότι το νερό της βρύσης σας έχει μηδενική περιεκτικότητα σε Νιτρικές ρίζες και Φωσφατάση τότε μπορείτε να αραιώσετε την συχνότητα των αλλαγών νερού. Επίσης είναι πολύ χρήσιμο να τοποθετήσετε σπογγοειδή προ-φίλτρα στην είσοδο του κεντρικού σας φίλτρου για να μπλοκάρετε τα μικρά κομμάτια φυτών που μπορεί να φράξουν αυτήν την είσοδο. Αυτά πρέπει να καθαρίζονται εβδομαδιαία για να διατηρήται η κανονική ροή.

Εντέλη εάν τίποτε άλλο δεν λειτουργήσει θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο υλικό απορόφησης για την Φωσφάτη και τα Nitrates. Τα υλικά αυτά λειτουργούν πολύ καλά στην αντιμετώπιση της άλγης αλλά έχουν το μειονέκτημα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μεγάλες ποσότητες αυτών των δύο θρεπτικών συστατικών. Επίσης είναι και κάπως ασύμφορα όταν χρησιμοποιούνται σε συνεσή βάση.  

Επίλογος.

Ένα μεγάλο όμορφα φυτεμένο ενυδρείο, κατοικούμενο απο υγειής Δίσκους μεγέθους πιάτου, είναι ένα θέαμα απίστευτης ομορφιάς. Ένα τέτοιου είδους ενυδρείο δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί ή να συντηρηθεί. Με λίγη προνοητικότητα και συνεχή εφαρμογή της τακτικής συντήρησής του δεν είναι καθόλου δύσκολο να αποκτήσετε ένα εκπληκτικό κομμάτι άγριας φύσης το οποίο θα απολαμβάνετε καθημερινά στο καθιστικό σας.

 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ