MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE 22.3.2002

keskiolutoppimäärä

     
 

3. Vuonna 2001 erään liikeyrityksen ulkomaille suuntautuvan myynnin arvo kasvoi 10% vuoteen 2000 verrattuna. Samaan aikaan myynnin arvo kotimaassa väheni 5 %. Tällöin koko myynnin arvo kasvoi 6 %. Laske kuinka monta prosenttia myynnistä meni vuonna 2000 ulkomaille?

Matkailu avartaa, ja mikäli olen erään tuntemani lehden toimituksen jatkuvista ulkomaille suuntautuneista afääreistä mitään ymmärtänyt, sinne ainoastaan ja nimenomaan menee rahaa. Ulkomaat ovat paha paikka, sillä ne houkuttavat kaikki toimituksen miespuoliset työntekijät touhuilemaan kaikkien muitten naisten kanssa, mikä on minusta epäreilua. On siis totta, että ulkomaille suuntautuva toiminta vähentää miesten kotimaahan suuntautuneita toiminteita lähes huolestuttavassa määrin. Mutta että kokonaissumma kasvaisi .. hahhahh.. ei varmasti pidä paikkansa. Joka reissun jälkeen kundit on niin väsyksissä, ettei niistä saa tuumaakaan irti moneen päivään.

Ja mikä se muka sellainen yritys on, joka kasvattaa myyntinsä arvoa vain 10% ?

4. Suoran ympyrälieriön muotoisen litran mitan korkeus on 15 cm. Kuinka suuri on samanmuotoisen puolen litran mitan pohjan halkaisija?

Oletetaan, että kyseessä on oluttuoppi. Tuopeissa on se vika, että ne harvoin ovat riittävän täynnä. Ja jos oikein tarkasti katsoo, voi nähdä tuopin pohjalla majailevan enkelin tai viinapirun, joten tuoppi kannattaa tyhjentää nopeasti. Mikäli tämän ilmestyksen tilavuus on 1/3 tuopin tilavuudesta, voimme päätellä, että olutta on alunperinkin ollut liian vähän tai baarimikko on sitä tahallisesti laimentanut taikka lisännyt joukkoon jotakin funktionaalista elintarvikeainetta. Joka tapauksessa enkelin tahi viinapirun kohtaaminen ylenmäärin heikentää seuraavan päivän suunnistussuoritusta.

9. Noppaa heitetään kahdesti. Mikä on todennäköisyys…

Arvoisa Sensori. Loput tehtävänannosta hävisivät äkkiarvaamatta takaoikealta ilmestyneeseen epätodennäköisyyskenttään, joka töytäisi loput lieriönmuotoisessa termospullossa sijainneesta Reilun kaupan kahvista koepapereilleni.. Todennäköisyys uhkapeleissä on aina pieni, sillä olen ihan varma, että Tourujoen Casinolla noppia on tahallisesti epätasapainotettu siten, että minä en koskaan voita mitään. Yleensä noppaa pelatessa kannattaa kiinnittää muiden pelaajien ja huomio toisaalle esimerkiksi poistamalla paitansa. Silloinkaan ei välttämättä voita, mutta saapa ainakin suurella todennäköisyydellä ison hässäkän.

Mutta ajattelin silti kertoa näkemykseni todennäköisyyksistä ja laskemisen suhteesta loogiseen päättelyyn.

Todennäköisyydet ja logiikka eivät todellakaan ole mistään (tai ainakaan Menkijärveltä) kotoisin ja koen sen elämässäni vakavaksi ongelmaksi. Tulen seuraavassa loogisesti todistamaan, että suurella todennäköisyydellä mikään logiikka ei ole porsaanreiätöntä ja todennäköisyyslaskenta ontuu kuin kolmijalkainen työpöytäni.

Otetaampa esimerkiksi tavallinen ravintolailta, sellainen, joita sattuu tilastollisesti keskimääräiselle ihmiselle harvoin, keskimäärin miehelle useammin kuin naiselle, mikäli jakautuma oletetaan Gaussin käyrän mukaiseksi, mutta minulle subjektiivisesti arvioituna liikaa. Noin neljä viikossa. Neljä ei tietysti absoluuttisena määränä ole suuri, mutta jos oletetaan, että ravintolaanmenoon on rajaton määrä mahdollisuuksia ynnä tilaisuuksia ja viikossa on vain seitsemän päivää, voisin sanoa, että oman päättelykykyni mukaan neljä on paljon.

No, istuessani iltaa, jota minun ei siis pitänyt istua, vieressäni mies, jonka kanssa minulla ei pitänyt olla mitään tekemistä, paikassa, jonka piti olla jo suljettu, saimme aikaan laskun, jonka summa oli täysin käsittämätön ja aikaan runsaasti käyttäytymistä, jossa ei ollut mitään logiikkaa. Ja vaikka minä kuinka yritin laskea, ei ravintolalaskun loppusumma korreloinut positiivisesti olettamani tarjoilun määrän kanssa, mutta sensijaan vahvaa korrelaatiota oli havaitavissa laskun ja olotilan kanssa, joka oli loppuillasta jo sangen negatiivinen.

Joka tapauksessa keskusteluni kyseisen sattumanvaraisen mieshenkilön kanssa Nevanlinnan tms. aksiooman todistuslausekkeesta oli oikein avartava. Mikäli muistan oikein, siinä todistettiin, kuinka kaksi samansuuntaista suoraa kohtaavat moniarvoisessa todellisuudessa pisteessä X. No, todellisuushan on toki moniarvoinen: yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä, kunnes toisin todistetaan. Ja kaksi samansuuntaista suunnistusrataa etenevää tyyppiäkin kohtaa, mikäli toinen on hitaampi tai toinen eksyy. Suorakin voi eksyä tai vaikka kasvaa kieroon, mikäli kyseessä on moniarvoinen tai peräti arvovapaa kasvatus...

Summa summarum: En siis usko, että todennäköisyyksiä on, niinkauan kuin kukin taaplaa tyylillään ja laskennallisesti moniarvoisia todellisuuksia on olemassa.

Külli -täti

Tourujoen ravintolaoppilaitoksen lukiopainotteinen iltalinja,
matematiikan persoppimäärä

Küllin aikaisempia hengentuotteita