Klik hier voor Prijslijst


De filosofie:

Click hier voor een belangrijke opmerking omtrend de Mastera-serie programmers!

 
Opmerking:

We zijn er trots op dat 'collega' verkopers onze teksten
en foto's willen gebruiken: u bent niet voor niets aangekomen op de adviespagina. Beter goed gejat dan slecht verzonnen!
Wij vinden het belangrijk dat een klant weloverwogen tot aanschaf over gaat.

De op onze site gepubliceerde informatie mag je gebruiken, na onze uitdrukkelijke toestemming. Wij kunnen je dan ook informeren over updates, zodat je zich de blamage van verouderde informatie bespaart. Mocht je foto's willen van produkten, zet dan over onze foto's geen zwarte balkjes met uw eigen naam, maar stuur even een mailtje, dan krijg je de 'kale' foto's, is wel zo netjes!

LET WEL: DE DOOR ONS GEMAAKTE CDROM EN HAAR INHOUD MAG NOOIT ZONDER ONZE UITDRUKKELIJKE TOESTEMMING WORDEN VERMENIGVULDIGD OF GEPUBLICEERD!


De Deuropener
Aan onze klanten: u ziet maar weer, u bent bij 'het origineel' aangekomen, veel plezier en gemak van onze site en onze produkten!

Het programmeren van kaarten is niet moeilijk. Het wordt soms wel moeilijk gemaakt.

Alle begin is moeilijk, vandaar dat wij als filosofie hebben, dat je het, waar het het programmeren van smartcards betreft, niet moeilijker moet maken dan het is. Of, moeilijker moet maken dan je zelf wílt.

Vandaar dat ál onze programmers voorzien zijn van:

Verschillende soorten kaartjes

Het doel van een smartcard programmer, is het beschrijven van een smartcard, dat mag duidelijk zijn. De meest gebruikte smartcard is de Goldcard, maar de Piccard en de Piccard Gold zijn qua functies gelijk aan elkaar. De componenten die er op/in zitten zijn allemaal gelijk (een Programmable Interface Controller (PIC) 16f84 en een Electrically Eraseable Programmable Read Only Memory  (EEPROM) 24c16.

PIC/EEPROM kaarten
De PIC is een zeer beperkte processor, die in staat is een aantal instructies te ontvangen, te verwerken aan de hand van gegevens uit de EEPROM en dan weer retour te zenden. Voor de meeste toepassingen is dit op dit moment ruim voldoende.

De z.g. Piccard heeft losse componenten (IC's) die je er af kunt nemen, de andere zitten vast (de Piccard Gold) op of zelfs in de kaart (de Goldcard). Let op, deze kaarten dóen allemaal hetzelfde, ze zien er alleen anders uit. Het enige verschil tussen een Piccard en de andere 2 is, dat hij ca. 1.5cm langer is dan de rest en dus niet gebruikt kan worden in een apparaat met een klepje (het klepje kan dan niet dicht).

Daarnaast kennen we nog een aantal kaarten die op dit moment hetzelfde doen als pic-kaart achtige kaarten, maar toch wezenlijk anders zijn, zoals de Atmel of Jupiter kaart, een Jupiter II kaart of een FUNkaart.

De PICcard2

Het nieuwste op gebied van PIC-kaarten zijn de Piccard2 (SMART) en de Piccard2RD. Deze kaarten kunnen geladen worden met dezelfde software, allen hebben een 24c64 EEPROM (4x zo groot als een 24c16!)

De piccard 2 is uitgevoerd met een pic 16f876 (ca. 5x sneller dan een pic 16f84 of 16f628), belangrijk, gezien het formaat van de EEPROM (het doorzoeken van deze data kost tijd! Met een dergelijke EEPROM voldoet een langzame processor niet meer)

- Piccard 2: deze uitvoering heeft 7 aansluitingen op het 'slot' dat in de lezer valt. Hierdoor kunnen de 2 componenten direct worden aangesproken door de programmer. Voordeel is, dat er geen 'loader' in de pic geprogrammeerd hoeft te worden (snel en probleemloos programmeren). Let op: in sommige gevallen moeten 2 contacten van deze kaart worden afgeplakt met bijv. een stukje cello-tape om correcte werking te garanderen.

- Piccard 2RD: deze uitvoering heeft 5 aansluitingen en MOET daarom geprogrammeerd worden met een loader. Tot op dit moment zijn er echter nog geen werkende PIC 16f876 loaders beschikbaar dus voor gebruik met een multiprogrammer als de mastera is deze kaart geen goede keuze. Daarentegen is dit model voorzien van ic-voetje voor de EEPROM 24c64, waardoor ze wél weer geprogrammeerd kan worden met de JDM programmer (goedkoop!).

- Piccard2 SMART: deze uitvoering heeft 5 aansluitingen en MOET daarom op dezelfde manier worden geprogrammeerd als de Piccard2RD. Omdat het plastic kaartje het formaat van een creditcard heeft, zijn de componenten 'in de kaart' verwerkt, waardoor je ze er niet meer af kunt halen. Je MOET deze kaart dus programmeren met een Mastera of andere Phoenix compatible programmer programmeren. Het voordeel van deze kaart is natuurlijk weer, dat toepassingen met een klepje voor de lezer mooi gesloten kunnen worden.

FUN Kaarten
Deze kaarten zijn voorzien van een 'echte' processor (fabrikaat ATMEL) ipv een PIC. De capaciteit van dergelijke processoren is groter dan die van een PIC. Dat moet ook wel, want de funcard is voorzien van een 24c64 EEPROM en het 'doorzoeken' van de data in deze EEPROM kan behoorlijk wat tijd kosten.

De Amerikaanse paarse 'Alpha Electronics' kaarten hebben het formaat van een creditkaart met alle (inmiddels bekende)  voordelen.

Jupiter  kaarten

Jupiter kaarten zijn, net als de FUNkaarten voorzien van een ATMEL processor. Dit betekent een snellere verwerking van de data uit de EEPROM en de instructies in de processor zelf.

Jupiter(1) kaarten
Jupiter kaarten (of Jupiter1, Yupiter or 'Atmel' kaarten) zijn snelle kaarten met een 24c16 EEPROM en een Atmel 90s2343 processor. Deze kaart wordt nog vaak gebruikt, maar is een beetje achterhaald met de komst van de Jupiter 2. Toch zijn vele toepassingen nog alleen maar beschikbaar op een Jupiter kaart!

Jupiter2 kaarten
De Jupiter2 kaart is vooral in zuid-europa waanzinnig populair. Doordat de kaarten zeer zwak waren qua fabrikage, hebben we deze kaart nooit een warm hart toegedragen. Inmiddels is dat echter anders en worden de Jupiter2 kaarten ook in Nederland gefabriceerd en zijn van uitmuntende kwaliteit.

De Jupiter2 kaart heeft een 24c64 EEPROM en een waanzinnig snelle Atmel AT90s8535 processor. Leuk detail zijn de 7 status-leds, die (afhankelijk van de bestanden die er op worden gezet natuurlijk) aangeven wat de kaart 'aan het doen' is.

Voor elk type kaart is vanzelfsprekend (door de andere processor) een ander bestand nodig om de kaart correct te laten functioneren.

Overige kaarten
Er zijn nog tientallen 'data' kaarten op te noemen, kaarten met over het algemeen alleen een data-drager (bijv. een eeprom). Deze kaarten worden meestal gebruikt voor toepassingen waar een minimale beveiliging is vereist, maar vooral data op een kaart moet worden vastgelegd (vergelijkbaar met een floppy).

Daarnaast zijn er nog een legertje 'speciale toepassings kaarten', denk aan een bankpas, een chipknip, een GSMkaart of  andere kaarten met een heel specifiek werkgebied. Het idee achter dit soort kaarten is, dat meestal naast identificatie ook variabele data moet worden opgeslagen (denk aan een saldo, een geldigheidsdatum van een toegangsbewijs, een adressenboek). Over het algemeen zijn dit soort kaarten eigendom van de uitgever van deze kaart en rusten er op dit soort kaarten bepaalde rechten. De uitgever is dan ook over het algemeen niet enthousiast over hobbyisten die in de gegevens die op zo'n kaart staan gaan zitten 'poeren', vaak is dit zelfs strafbaar.

Dit soort kaarten hebben meestal een 'eigen' chip, waar alles in staat dat belangrijk is voor die toepassing en kan dus niet zomaar worden bewerkt met een willekeurig stukje programmeer software. Vergewis je eerst van de consequenties van het bezigzijn met dit soort kaarten, voor je er aan begint.

De GSM kaart (die eigendom is van de bezitter van de telefoon) kan betrekkelijk eenvoudig worden bewerkt met de juiste programmer en natuurlijk de juiste software!

Welke kaart nu te kiezen?

De diversiteit aan kaarten maakt het moeilijk een goede keus te maken. Het belangrijkste is, dat de kaart gaat doen wat jij wilt dat de kaart gaat doen. Het is immers niet de kaart die de toepassing bepaald, het is juist de toepassing, die bepaald wat voor kaart je moet gaan gebruiken.

Het is dus zaak eerst zorgvuldig (EN NIET BIJ ONS!!) uit te zoeken welk type bestanden het meest geschikt zijn voor jouw toepassing. Als je dat weet, kun je eenvoudig een kaart uitkiezen. De meest gebruikte kaart is zondermeer (nog steeds!) de Goldcard, maar voor toepassingen waarbij veel informatie verwerkt moet worden kan het goed zijn dat alleen een FUN- of Piccard2kaart voldoet!

Verhalen dat bepaalde kaarten 'vervangen' zouden zijn door andere typen kaarten moeten naar het land der fabelen worden verwezen, een basis functionaliteit kan altijd worden verkregen, eigenlijk met alle typen kaarten (en ze werken, afhankelijk van het programma dat op de kaart wordt gezet, allemaal vergelijkbaar goed). Als we uit onze eigen ervaring een verdeling zouden moeten geven van het type gebruikte kaarten, zou dat er al volgt uitzien:

1. Goldcard (voldoet in 70% van de gevallen)
2. Piccard2, Funcard (gedeelde 2e plaats, het toepassingsgebied is nagenoeg aan elkaar gelijk)
3. Jupiter(1) kaart (oude trouwe dienaar)
4. Jupiter2 kaart (met stip nieuw binnen, verwachting is dat deze kaart wel een plaats naar boven zal opschuiven)

Kwaliteits- en prijsverschillen in kaarten

Een kaart is een kaart, ja toch? Nee toch. Met name credit-card modellen (dus kaarten met een 'embedded chip') vereisen nogal wat expertise om te maken. Je moet je voorstellen dat de feitelijke chips die op z'n kaart zitten een fractie van een vierkante millimeter groot zijn. Daaraan bevestigd zitten 5 draadjes, die naar de 'gouden' contacten lopen. Tot zover niet veel moeilijks, dat is in een 'normaal' formaat ic ook zo. Maar nu moet de 'chip' (dus de ic's met de contacten) worden verwerkt in een platte kaart. Je kunt hiervoor plastic of karton gebruiken. Karton vindt je alleen in de héél goedkope kaarten terug, plastic is (afhankelijk van de kwaliteit en het soort dat gebruikt wordt) een beter materiaal.

Om de chip optimaal in het plastic te verwerken, moet het plastic worden gesmolten. Dit proces is zéér gevoelig: maak je het plastic te heet, dan kan dat ten koste gaan van de solderingen tussen contacten en het ic. Het gevolg is, dat zeer veel uitval optreedt. Een goede producent zal deze kaarten testen en dan komen deze kaarten niet op de markt.

Maak je het plastic echter niet heet genoeg, dan laat de chip los van het plastic bij het doorbuigen van de kaart:
 

Voorbeeld van een chip die niet goed versmolten is met de kaart door een slecht productieproces.

Uiteindelijk zal de chip loskomen van de kaart en het mag duidelijk zijn dat dat de functionaliteit niet echt ten goede komt.
 
 

Naast dat deze kaart bijna volledig 'gesmolten' is (hij staat bol, maar dat is slecht te zien op de foto), is de chip hier gewoon van de kaart afgevallen. Wel eens gedacht aan wat er kan gebeuren als die chip in het apparaat terecht komt, waar je haar in gebruikt,  tussen alle geavanceerde electronica...?

Een andere opmerking over de kwaliteitsverschillen bij kaarten betreft de contacten zelf. Voor een goede geleiding worden de contacten ALTIJD voorzien van een dun laagje goud, ook bij de goedkoopste soorten! Omdat goud een edel metaal is (en dus niet oxideert) zorgt dit laagje voor de perfecte contactering in de lezer, die nodig is om de datastroom te verwerken. Als dit goudlaagje te dun is zal na een aantal keren de kaart insteken en uitnemen van de kaart dit laagje verdwenen zijn, waardoor de koper-legering er onder zichtbaar wordt.
 

Voorbeeld van een chip waavan de contacten al behoorlijk aan het slijten zijn.

Dit koper zal gaan oxideren, waardoor een kaart op onverklaarbare momenten opeens niet meer functioneert. Soms kan een kaart nog prima worden geprogrammeerd, alles lijkt goed te gaan, maar als de kaart echt gebruikt wordt en er een snelle data-stroom op gang komt, houdt de werking op.

Wij hebben gekozen voor de Amerikaanse leverancier 'Alpha Electronics' voor al onze kaarten. Om een goede kaart te herkennen voldeed vroeger het stempel 'goldcard', maar in de praktijk bleek dit wel heel erg makkelijk na te maken zijn (zeker voor het prijsverschil tussen een goedkope en een goede kaart). Alpha kaarten zijn (vooralsnog, tot iemand het na maakt natuurlijk) herkenbaar aan het 'alpha' symbool in het midden op de chip:
 
 

Het alpha symbool op al onze credit-kaart formaat
- goldcards
- funcard SMART
- piccard2 SMART

Bij gebruik van 'printkaart kaarten', dus met opgesoldeerde contacten, speelt dit probleem veel minder. Op de contacten is een tin-laagje aangebracht, dat vele malen dikker is dan het dikste goudlaagje: mochten deze contacten alsnog verslijten (bijna ondenkbaar!) dan kan er zelfs een nieuwe laag worden opgezet met behulp van een willekeurige soldeerbout!

LET OP: Vanaf medio Februari 2002 verkopen wij na veelvuldig verzoek ook de low-cost kwaliteit kaarten met de afbeelding van Michael Jackson er op. Er zijn echter ook in dit type kaart weer belangrijke kwaliteitsverschillen, varieerend van kartonnen (rommel), ipv plastic (redelijk goed) kaarten. Om je het kwaliteitsverschil zélf te laten vaststellen stellen we je in de gelegenheid om ook deze goedkope kaarten te proberen.

Wij testen deze kaart vóór verzending maar de ervaring heeft geleerd dat kaarten van dit kwaliteitsnivo bij onzorgvuldig of veelvuldig gebruik niet lang meegaan. Onder druk van vele verzoeken om 'goedkope' kaarten, willen wij onze klanten toch de mogelijkheid geven de kwaliteit zelf te testen.

Helaas kunnen wij dus op deze kaarten slechts 1 week(!) garantie geven. Door ons geleverde kaarten van dit type (plastic) worden door ons voorzien van een ingesmolten datum, bij het claimen van garantie is deze datum bepalend. Kaarten van dit type zonder nummer zullen vanzelfsprekend niet worden teruggenomen, daar wij niet voor onze 'collega's' de garantie-afhandeling willen verzorgen.

WIJ ADVISEREN DEZE KAART DUS NIET!!

op deze kaarten één week garantie!!!

 

Verschillende soorten programmers

Wat belangrijk is bij het selecteren van een programmer, is dat je een duidelijk beeld hebt van het type káárt dat je wilt gaan programmeren. Wil je bijvoorbeeld slechts een PIC en een EEPROM programmeren kun je heel goed uit met een component programmer (zoals de JDM) en een PICkaart met losse componenten. Denk je in de toekomst ook andere kaarten te willen gaan programmeren, is het misschien slim een MasterA programmer te overwegen. Wil je gewoon snel en zonder al te veel moeite een pickaart of -gelijkende programmeren dan is de goldprogrammer een uitstekende optie.

Voor speciale toepassingen zijn programmers als de phoenix programmer of de Atmel programmer een 'must'. Niet helemaal, want met de komst van de MasterA zitten deze (en meer) programmers ingebouwd in één simpel doosje. Het schakelen tussen de verschillende soorten programmers geschiedt door middel van een drukknopje en een display waar de instelling op zichtbaar wordt. We leveren de phoenix of Atmel programmer nog wel, maar de vraag ernaar is belangrijk afgenomen, door de prijs-kwaliteit verhouding van de MasterA.

Al onze programmers zijn geselecteerd op de modernste technieken: we raden programmers met jumpers ten zeerste af, hoewel het voor speciale toepassingen (zoals bij een z.g. phoenix programmer) niet te vermijden is. Jumpers (kleine mechanische doorverbindingen op de programmer) en andere mechanische schakelaars zijn uit de tijd en bijzonder onhandig, doordat steeds de handleiding moet worden nagezien welke verbindingen en schakelposities moeten worden gebruikt.

Programmers die wij NIET verkopen:
Er worden inmiddels in vele landen vele programmers geproduceerd. Wij hebben gekozen alléén in Nederland geproduceerde programmers te verkopen. Daarnaast hebben we geselecteerd op gebruiksgemak. Wij vinden het belangrijk dat iedereen met onze programmers kan werken, vandaar dat programmers met talloze jumpers (draadbruggen die je met een pincet of iets dergelijks moet plaatsen of verwijderen) of schakelaars zijn afgevallen. Programmers die gebruik maken van dit soort technieken zijn gebruikersonvriendelijk, onhandig en hopeloos verouderd. Vaak zijn ze wel iets goedkoper als een 'electronisch geschakelde' programmer, maar dat weegt o.i. niet op tegen de ergernis van de bediening ervan.

Multiprog (XL) programmers:
Dit zijn duitse programmers, die er op zich heel mooi uitzien. Een prachtig LCD display toont allerlei informatie over hetgeen geprogrammeerd wordt. Machtig mooi, maar het maakt de programmer giga-duur! Bovendien moet los een behuizing worden gekocht. Deze programmer kan niets méér dan de meeste programmers.

MasterCRD(1+2)
Alweer een duitse programmer, die sterke overeenkomsten vertoont met onze 'Mastera' programmer, op het eerste gezicht althans. In de eerste versie mist onder andere de GSM stand en in de 2e versie is modus verwerkt voor kaarten die feitelijk alleen in duitsland wordt gebruikt. Prijs- en garantietechnies niet bijzonder interessant.

FUNprogrammer
In twee woorden: te beperkt. Deze programmers maken gebruik van de printer-poort van je pc en wijken daarmee dermate af van de standaard, dat maar weinig software met dit soort programmertjes om kan. Bovendien kan de meest gebruikte kaart (de goldcard) niet worden geprogrammeerd met deze programmer!

Handle- en jumper programmers
Er worden talloze programmers aangeboden die in de basis allemaal dezelfde functionaliteit hebben en zich kenmerken door een GIGANTISCHE schakelaar middenop de programmer en als je goed kijkt zie je ook nog een stuk of wat jumpers. Door de vele combinaties van schakelstanden en jumper instellingen is het programmeren met een dergelijke programmer zonder continu gebruik van de handleiding bijna ondoenlijk.

Iedereen geeft maar een naam aan deze programmer: er zijn zelfs mensen die dit apparaat aanbieden onder de naam 'goldprogrammer', wat natuurlijk NIETS met de écht goldprogrammer te maken heeft. Andere namen zijn DL-20, DL-20 plus, Super DL-20, Chipdrive light enz. enz. De reden waarom dit soort programmers onder zoveel namen wordt aangeboden zit hem in het feit dat het concept van deze programmer stamt uit de tijd dat Hanibal (niet de vleesetende filmheld) met z'n olifanten op wintersport was. De schema's van een dergelijk spartaans apparaat zijn overal op internet te vinden en kan door elke hobbyist in elkaar worden geknutseld: vandaar dat deze programmers meestal ook vriendelijk geprijsd zijn.

Doordat dit soort programmers door iedereen (vaak met kleine onderlinge verschillen) worden aangeboden is ook support over het internet bijna niet te volgen. Bij programmer X zit jumper 1 links onder bij programmer Y juist weer rechts. Een aanrader voor iemand die van het programmeren zelf een hobby wil maken, onafhankelijk van het resultaat. Niet voor ons dus.

MultiPro Extreme
Eind November 2001 hebben wij melding gemaakt van de nieuwe MultiPro Extreme. Een programmer met een schitterend design en heel aardige gebruiksmogelijkheden. Helaas is het tot op heden volkomen onduidelijk wie dit produkt maakt, minstens enkele malen per week worden wij benaderd door buitenlandse bedrijven die deze programmer graag willen verkopen en claimen dat zij de 'fabrikant' van dit produkt zijn. Wij verwachten van onze leveranciers een goede support, tenminste vergelijkbaar met die wij leveren aan onze klanten. Je kunt begrijpen dat dit geen optie is, als niet duidelijk is wie een dergelijk apparaat nu feitelijk produceerd!

Daarnaast is de programmer feitelijk overbodig: hoewel de MultiPro eenvoudig in gebruik is, zijn de mogelijkheden beperkt tot de standaard kaarten, een GSM stand mist, en ook een copieerfunctie is niet aanwezig. Toch is deze programmer duurder dan vergelijkbare programmers als de Mastera2 en de nieuwe Mastera III. Qua gebruiksgemak is de MultiPro vergelijkbaar met de Mastera programmers, voor gebruik van Goldcards is de Goldprogrammer 2.0 SMD een veel goedkoper alternatief.

Tot het moment waarop wij u in vol vertrouwen en met de noodzakelijke backup van een betrouwbare leverancier deze programmer kunnen leveren, zullen wij deze programmer niet opnemen in ons assortiment. De Mastera2 of III is wat dat betreft een veel betrouwbaarder keuze!
 

Programmers die wij WEL verkopen:
De door ons aangeboden programmers zijn allen 100% eenvoudig in gebruik en worden zoals eerder aangegeven geleverd met alle benodigde (legale!) software. De stap-voor-stap handleiding helpt je bij de eerste wankele schreden in programmerland, maar eigenlijk weten we al dat je deze handleidingen na een paar keer programmeren alleen nog zult gebruiken als naslagwerk.

In het kort onderkennen we voor de beginnend (maar ook doorgewinterde) programmeur 6 soorten programmers, die allemaal tenminste een PIC 16f84 én een EEPROM 24c16 kunnen programmeren (en meestal zelfs nog veel meer), maar die onderling afwijken in mogelijkheden, bedieningsgemak en prijs:

1. De JDM programmer - Goedkoop!

De JDM programmer kan feitelijk alleen de Piccard componenten programmeren. Je moet dus elke keer als je gaat programmeren de eeprom er áfhalen en die afzonderlijk op de programmer plaatsen en programmeren. De pic zelf kun je programmeren door de kaart in de 'lezer' (het slot op de programmer) te schuiven. Wat meer handelingen dus voor de kaart klaar is. Voordeel is dat deze combinatie (kaart-programmer) zeer voordelig is.

(NB: Na de introductie van de Piccard 2 en de Piccard 2RD medio 2001 is deze programmer weer heel interessant geworden. Beide kaarten kunnen namelijk moeiteloos met de JDM worden geprogrammeerd!!)

2. De Goldprogrammer - Bedieningsgemak!

De goldprogrammer kan álle soorten Piccard-achtige kaarten programmeren (piccard, goldcard, piccard gold). Eenvoudigweg de bijgeleverde software opstarten, kaart er in drukken, te gebruiken bestanden uitkiezen en op 'Program' drukken. In 20 seconden is de kaart klaar! Een superprogrammer waar iedereen met een minimale computer kennis mee kan werken. De klassieke goldprogrammer heeft ook nog 2 losse voetjes om evt losse componenten te kunnen programmeren.

Dé programmer voor iemand die periodiek een kaart wil programmeren, met de meeste eenvoud die te vinden is. Succes gegarandeerd!

De Goldprogrammer is recentelijk vervangen door de Goldprogrammer 2.0 SMD: nagenoeg gelijk aan zijn 'voorganger', echter zonder de mogelijkheid om losse componenten te programmeren, maar daarentegen wel weer een stuk kleiner! Verder functionaliteit is identiek!

3. De Master A programmer - Zwaargewicht!

Naast de duurste programmer ook meteen de meest uitgebreide programmer. Kan naast kaarten met een PIC16f84 en een EEPROM 24c16 ook kaarten maken met een ATMEL processor (zoals de jupiter en FUN kaarten), bestaande 'originele' kaarten modificeren etc. Zeer leuke functie van deze programmer is ook nog eens dat hij GSM-kaarten kan bewerken, telefoonboek, sms-berichten enz, enz.

De MasterA heeft géén jumpers, maar een drukknop om te schakelen tussen (zeven in totaal!)  'ingebouwde' programmers. De nieuwste (bijgeleverde) software stelt u in staat om door het opvolgen van de instructies op het scherm, toch eenvoudig een kaart te kunnen programmeren, zeker lukt dat bij gebruik van de (in eigen beheer geschreven) Nederlandstalige handleiding. Daarnaast kunnen 'klasieke' programmers worden geemuleerd, zoals in de '(smart)mouse 3.5 en 6mhz', de 'Phoenix' stand, de 'Ludipipo' stand en 'Jupiter' stand, welbekende kreten voor vele vrij op het internet te verkrijgen software applicaties.

De GSM-kaart software stelt u in staat om het adresboek, de netwerkinformatie enz. enz. op uw simkaart te wijzigen.

Deze programmer adviseren wij aan mensen die nú een smartcard (pic- of atmelcard) willen programmen, maar zich in de toekomst ook willen verdiepen in de wondere wereld van de smartcard, zonder beperkt te zijn door hun keuze van de programmer.

De Mastera is wordt om produktie technische redenen niet meer gefabriceerd. Simpel gezegd kost het bouwen van een Mastera net zo veel tijd en energie als de Mastera2, terwijl de mastera2 meer kan (en helaas 'dus' ook iets duurder is).

4. De Mastera II - Voor de programmeur die alles wil!

Naast alle functies van de MasterA, heeft de MasterA-II de volgende extra's:

- Ingebouwde Goldprogrammer 2.0 SMD (voor specificatie zie hierboven). Met deze functie is feitelijk het programmeren van pic/eeprom kaarten weer net zo eenvoudig als met een 'echte' goldprogrammer: stekker er in, software opstarten, files uitzoeken, programmeren maar!

- Ingebouwde Pic 16f84/EEPROM 24c16 kopieer functie

De laatste functie is fantasties voor hen, die eenvoudig en zonder pc (!) een kopies willen maken van een bestaanden (onbeveiligde!) pic/eeprom kaart (goldcard, piccard gold, piccard). Je neemt een (onbeveiligde) pic/eeprom kaart, schuift hem in de programmer, de programmer leest de kaart uit en slaat de gegevens in interne flash op. Daarna neem je een 'lege' pic/eeprom kaart en de kaart schrijft de laatst ingelezen data op deze kaart weg, beveiligd of juist niet. Het LEDje geeft aan dat de programmer bezig is en het display wat de programmer aan het doen is.

Wij adviseren de Mastera2 aan mensen die:
- een Goldprogrammer hebben en 'door willen groeien' naar een uitgebreidere programmer (men kan dan blijven werken met de 'oude' software).
- behoefte hebben om grote (5+) hoeveelheden gold-kaarten te programmeren
- gewoon de meest uitgebreide programmer van dit moment willen hebben

5. De Mastera III/IV- voor de groot-verbruiker!

Alle kaarten die kunnen worden geprogrammeerd met de Mastera en Mastera2 zijn op dezelfde wijze te programmeren met de MasteraIII. Belangrijk verschil is, dat de kopieer functie is uitgebreid met de mogelijkheid om niet alleen de Goldcard, maar ook Funkaarten, Atmel kaarten en Piccard2's (zilverkaart) te kopieeren op dezelfde, eenvoudige wijze als op de Mastera2. De MasteraIII zoekt zelf uit, welk type kaart is ingestoken en leest deze in zijn interne geheugen in. Na het plaatsen van een nieuwe kaart van hetzelfde type kunnen eenvoudig meerdere kopies van deze kaart worden gemaakt.

Let er op, dat bij de MasteraIII de Goldprogrammer stand ('F') is komen te vervallen: dit om ruimte te maken voor de hardware voor de uitgebreide kopieerfunctie. Dit betekent dat Goldcards nog wel kunnen worden geprogrammeerd, maar niet meer op de zeer eenvoudige goldprogrammer manier!!

Wij adviseren de MasteraIII aan mensen die een belangrijke behoefte hebben grotere hoeveelheden (5+) Gold- Silver- Fun- of Atmelkaarten met dezelfde inhoud te programmeren.

NB: Per 2 Oktober 2002 is de Mastera3 niet meer leverbaar en is vervangen door de Mastera4. De Mastera4 is identiek aan de Mastera3, met dat verschil dat ook kaarten met een grotere eeprom kunnen worden gecopieerd (512kb kaarten, zoals de Fun4 kaart).

6. De Infinity USB-Cased

In 2002 waren wij al onder de indruk van de snelheid en veelzijdigheid van deze programmer: een goldcard programmeren in 12 seconden is natuurlijk geweldig! Wat echter ontbrak was een behuizing en goede software, die de diverse kaarten goed kon herkennen. Inmiddels kijken we met de infinity naar een zéér snelle programmer, in een heel mooie behuizing die inderdaad keurig de diverse kaarten herkent! Zeer eenvoudig in gebruik en het is vooral de snelheid die opvalt:
 
Als voorbeeld:                                         Goldcard      in 12 seconden
                                                               Silvercard     in 58 seconden
                                                               JupiterCard   in 14 seconden
                                                               Funcard        in 48 seconden
                                                               Fun ATmega in 50 seconden

Het belangrijkste nadeel t.o.v. de mastera programmer is, dat het niet mogelijk is om 'originele' kaarten uit te lezen, daar de software zelfstandig de modus bepaald, waarin de programmer werkt. Een GSM kaart uitlezen is dus geen optie!

De infinitiy is, zeker in een tijd waarin heel veel notebooks worden uitgeleverd zónder compoort een zeer aantrekkelijke programmer, die probleemloos werkt met élke pc met een USB aansluiting(*). De copieerstand mist, maar met de snelheid die de infinity neerzet, zullen er maar weinig mensen van wakker liggen!

Een toppertje!

(leverbaar vanaf eind februari 2003)

(*) helaas nog niet getest op Apple Macintosh computers!
 

Let op!
Nog niet zeker van uw keuze?
Klik 'HIER' 
en lees alles over onze nieuwe 
'3 Maanden omruil garantie voor Programmers'!

Klik hier voor Prijslijst