Tamråttan

 

Art: Tamråtta - Rattus norvegicus domestic

Storlek: ca 50cm från nos till svanstipp

Vikt: 300-800g

Livslängd: 2-4år

Temperatur: 38-39º

Övrigt: könsmogen vid 5veckor

 

Allmänt
Råttor är väldigt sociala flockdjur som alltid ska ha en kompis av samma kön annars slutar det med att du får en väldigt olycklig liten råtta. Det är dessutom lag på att inte hålla en råtta ensam. Samma sak gäller för övrigt alla flocklevande smådjur. En råtta blir dessutom lättare tam om den hålls med andra då den får förstärkt självförtroende.

Råttan är ett lättskött djur som inte ställer så stora krav på dig som ägare annat än att du ägnar tid åt dem, låter dem komma ut och springa lösa och får annan stimulans. Med lite tid och umgänge får du snart en liten vän. De blir otroligt tama och personliga. Lyckligast är råttan om den får vara med och se vad du gör. Man skulle kunna jämföra dem med små hundar, för med träning kan de faktiskt lära sig att komma när du ropar och lära sig trix.

Står du i valet mellan hane och hona? Båda är lika trevliga. Hanarna är oftast lugnare än honorna, även om det inte finns någon skillnad i övrigt i tamhet mellan könen. Honorna luktar lite sötare än hanarna, revirmärker inte lika mycket och tycker även om att boa med i princip allt de kan hitta.


Bur och inredning
Jag rekommenderar en bur som mäter ungefär 50cm åt alla håll för en liten råttflock på 2-3 råttor men ju större desto bättre. Hur många djur som får plats i en bur beror väldigt mycket på hur man inreder den. Det ska finnas plats för råttorna att klättra och leka i den eftersom de är väldigt pigga och aktiva djur. Jordbruksverkets minsta tillåtna yta för två råttor är 30 x 60 x 30 cm, (h*b*d) men det tycker jag är alldeles för litet då råttorna inte får någon möjlighet att klättra.

 

Råttor vill ha burar med lite höjd då de älskar att klättra, buren behöver även vara ganska stor annars kan de få beteendeproblem.
De blir understimulerade och uttråkade.. Fågelburar med liten gallerbredd är perfekta. Men det går även att göra egna hemmabyggen av tex en gammal byrå. Dessa inreder du sedan med grenar, våningsplan, hängmattor, hus, rör t.ex. pringelsrör där du skär bort botten så det blir ett rör. Råttor ska inte ha hö i sin bur, det innehåller ofta ohyra, det vanligaste är skabb- och lusägg. De behöver på intet vis hö eftersom de inte kan tillgodogöra sig cellulosan i det. Bra bomaterial är istället tygbitar eller rivna pappersbitar. Lägger du dessutom in hela tidningar så får de stimulans genom att själva riva sönder det och bädda men det är oftast bara honor som tycker om att sysselsätta sig på det viset.


Vad ska du då ha på botten? Vistas råttorna oftast på botten så undvik vanligt spån, det är gjort av barrträd och avsöndrar terpentin främst när det blir lite blött och terpentin är cancerframkallande och smådjur som råttor är känsliga för det. Dessutom är vanligt spån ganska dammigt och kan irritera luftvägarna. Tidningar, Toalätt, spån eller ännu hellre flis av lövträd är istället att föredra.


Mat
Att utfodra sin råtta är på det hela ganska enkelt. För en råtta av normalhull räcker det med en grynblandning som innehåller alla sädesslagen som torrfoder. Har råttan däremot lätt att tappa i vikt kan det vara lämpligt att lägga i lite fetare saker som nötter och solrosfrön i blandningen. Alla färdiga rått och gnagarblandningar ska man undvika. De är dåliga och näringsfattiga och ofta för feta och söta. Müsli är bra och billigare. Vill man kan man dryga ut det med cornflakes, puffat ris, nötter, lite solrosfrön osv. var försiktig med torkad frukt, det består mest bara av socker.

 

Förutom torrfodret bör de få färsk mat varje dag, inte alltför kryddade eller feta matrester brukar vara omtyckt. Det man ska tänka på är att råttorna behöver ungefär samma sak som du själv så utgå från kostcirkeln för att vara säker på att de får i sig allt de behöver. Grönsaker, frukt, och husmanskost, rester från middagen brukar vara bra. De vill ha en varierad kost med pasta, potatis, kött, fisk, ägg, räkor osv. Precis som oss människor…

 

Något man ska vara försiktig med är mejeriprodukter om inte råttan är van det från början. Laktosen i mjölken kan vara farligt för deras små magar. Precis som för människor som inte är vana vid mjölk.

 

Skaldjur är bra för det innehåller selen, ett ämne som motverkar och förebygger bakbenssvaghet när råttan blir gammal. Och glöm allt du kanske hört om att råttor kan börja bitas om du ger den kött, det är inte det minsta sant. Tvärtemot så är det bevisat att råttor som inte fått tillräckligt med proteiner kan börja äta på lik om det är någon i flocken som avlidit. Känner man inte för att stå och laga mat åt råttorna så gör stora satser och frys in. Pasta blandat med köttfärssås där man tillsätter fryst grönsaksblandning går fort att göra om man har köttfärssås i frysen, samma sak med lins- och böngrytor.