Inledning

Flagga

Korta fakta

Karta

Historia

Forntid

Spanska tiden

Amerikanska tiden

Marcos tar över

Nutid

Natur

Natur

Djurliv

Klimat

Samhälle

Styrelseskick

Huvudstaden Manila

Industri

Jordbruk

Kul att veta

En känd person

Mat

Källor

Litteraturförteckning

Länkar

Jordbruk

Nästan hälften av Filippinernas invånare arbetar inom jordbruket, de flesta på små gårdar. Det finns även många stora plantager, både statsägda och privatägda, de flesta odlar för export.

Ris och majs är de vanligaste och viktigaste grödorna och de odlas mest för eget bruk eller säljs inom landet. Om skörden blir bra, och inte förstörs av någon tyfon, behöver inte Filippinerna importera ris eller majs. På många ställen använder man vattenbufflar som arbetsdjur och de används även till köttproduktion.
Filippinerna är en av världens största exportörer av kokosnötter och kokosolja. Jordbruksexporten utgörs även av bananer, ananas, sockerrör och från havet exporterar man mycket räkor.

Problem med jordbruket

Det filippinska jordbruket är dock inte särskilt effektivt, trots att man har hyfsat bra förutsättningar. Många större markägare sköter sina plantager dåligt och det investeras för lite i jordbruket och vägnätet. Ett annat stort problem är att priset på de varor man exporterar, t ex sockerrör, kan variera kraftigt. Om priset blir lågt ett år betyder det kris för de områden som specialiserat sig på sockerrör. Då blir många bönder och lantarbetare fattiga flyttar in till storstädernas slumområden. Självklart är det ju dumt att vara beroende av en enda sak, men det är inte så lätt att ändra på det, i alla fall inte för de som bara har en liten gård. I slutet av 80-talet började man genomföra s k jordreformer som innebär att de som saknar eller bara har lite mark får delar av de stora godsägarnas mark.

Regeringen har med världsbankens hjälp försökt öka användningen av konstgödsel, förbättra vägarna och konstbevattningen och öka användandet av andra tekniska hjälpmedel. Hittills har det dock inte hjälpt så mycket, man måste fortfarande importera mycket livsmedel.