Fietsen op het dak van de wereld
Het verhaal van een avontuur per fiets over de Himalaya,
door Tibet naar Nepal
Fietsen op het dak van de wereld is een boek over een avontuur per fiets door de Himalaya, van Lhasa naar Kathmandu over de Friendship Highway die Tibet met Nepal verbindt. Een tocht door de hoogste bergen ter wereld tussen de gebedsvlaggen, Tibetaanse mantras, gebedsmolens en overleven op yakboterthee en tsampa.
De auteur van dit reisboek reisde door volgende landen: Filippijnen, Laos, Myanmar, Cambodja, Thailand, Vietnam, China, Mongolië, Tibet, Nepal, Mexico, Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, Guatemala, Belize, Peru, Libië, Tanzania, Marokko, Uganda, Zuid-Afrika, Namibië, Chili, Argentinië, Egypte, Madagascar, India, Sikkim, Bhutan, Colombia, Japan, Suriname, Botswana, Zambia, Frans-Guyana, Indonesië, Singapore, Bolivia.
Kaart met de reisroute door Tibet met hoogteoverzicht langs de Friendship Highway (Lhasa-Kathmandu)
Bekijk de cover vergroot of lees een fragment uit het boek
Fietslinks - Reislinks - Tibetlinks - Reisverhalen - Wereldfietsers - Fietsspecialisten
Controleposten langs de Friendship Highway (Lhasa-Kathmandu) - Checkpoints
Bekijk foto's van de fietsreis door Tibet
Controleposten langs de Friendship Highway (Lhasa-Kathmandu) - Checkpoints
Sitemap
Klik hier voor een vergroting van de cover of om een fragment uit het boek te lezen
Klik op de foto voor een vergroting
Tibet, u heeft er vast wel eens bij weggedroomd; het ontoegankelijke, mystieke dak van de wereld, verborgen achter de hoogste bergen, oorsprong van de grootste rivieren en geboorteland van de Dalai Lama.

Tijdens één van zijn reizen door Azië beslist Guy Vancraybex na een aantal ontmoetingen om naar Tibet te reizen. Zonder inreisvisum trekt hij naar Lhasa. Iets wat door de Chinese overheid streng verboden is. Als ‘illegaal in Tibet’ slaagt hij erin één van zijn grote dromen te realiseren: met de fiets door de Himalaya reizen.

Niet op een ultra-moderne fiets die velen vanuit West-Europa zouden meenemen, maar op een zelf uitgezochte Chinese mountainbike die hij na
veel wikken wegen aanschaft in één van de weinige fietsenwinkels die hij tijdens zijn reis tegen-komt. De tocht zelf is niet helemaal zonder gevaar, want officieel mag je niet als reiziger alleen, zonder een dure permit, door Tibet naar Nepal reizen. En al helemaal niet op de fiets!

Guy doet het echter wel en begint aan een avontuurlijke ontdekkingstocht door Tibet met als einddoel Kathmandu in Nepal. Onderweg wordt hij voortdurend geconfronteerd met allerlei interessante situaties. Hij staat oog in oog met de gevolgen van de culturele revolutie, maakt kennis met het Tibetaanse nomadenleven, overleeft op tsampa (geroosterd gerstemeel) en yakboterthee en leert wat het inhoudt om illegaal door een land te reizen. Uit diep respect voor de toegewijde boeddhistische pelgrims zoekt hij naar een manier om iets voor de Tibetaanse bevolking te doen. Het antwoord ligt bij hun grote spirituele leider: Pentekeningen van de Dalai Lama maken en uitdelen…

Een meeslepend verhaal van ontmoeten en afscheid nemen, intens genieten en vechten tegen de wetten der natuur en de autoriteiten…
(…)Soms krijgen we juweeltjes van reisboeken binnen, zoals die van Guy Vancraybex uit België over een fietstocht in Tibet. Hij heeft zijn boek in eigen beheer uitgegeven en het is al bijna aan z'n tweede druk toe(…)
Bron:
http://www.reisomdewereld.nl/noordoostazie/tibetreisboeken

(…)Een heerlijk boekwerkje! In eigen beheer, op zijn eigen manier. Net als de tocht zelf, een tocht op een Chinese mountainbike dwars door de Himalaya van Lhasa naar Kathmandu(…)
(…)Makkelijk voor mensen die ook het idee hebben om die hoek van de wereld te bezoeken. Voor die mensen is het boekje sowieso een must, want er staat vrij veel handige/praktisch informatie in over zaken die Guy zoal moest uitzoeken om zijn tocht te volbrengen. Een goed boek, ook voor mensen die niet fietsen maar wel van reisverhalen of fietsverhalen houden(…)
Bron:
http://www.hiking-site.nl/boekrecensies

(…)De beschrijving van het fietsen in dit ongewone gebied zal menig avontuurlijk ingestelde fietser tot de verbeelding spreken. Maar het is juist de aandacht voor de achtergrondinformatie over bijvoorbeeld het Tibetaanse nomadenleven en de gevolgen van de culturele revolutie die het boek voor een breder lezerspubliek interessant maakt. De vele zwartwitfoto’s verlevendigen de tekst(…)
Bron:
Nederlandse Bibliotheek Dienst / Biblion
TE GAST IN TIBET, Landenreeks, 3de druk mei 2006, gastauteur op pag. 36-39: Op de fiets naar Ganden, Uitgever: Informatie Verre Reizen.
Info:
http://www.tegastin.nl/landen/tibet.html

LifeCYCLE Magazine van KOGA-MIYATA, voorjaarsnummer 2006, pag. 34-39, reportage: Over de Himalaya, door Tibet naar Nepal. U kunt op onderstaande site een PDF versie van LifeCycle online lezen.
Info:
http://www.koga.com/nl/lifecycle.asp
Stuur een e-mail naar de auteur
Foto's van de fietsreis door Tibet:
Klik hier voor de foto's van de fietsreis over de Friendship Highway. Dit is een kleine selectie van mooie plaatjes die ook op de cover van het boek voorkomen.
Guy Vancraybex (België, 1973) is ingenieur en reisbegeleider van avontuurlijke en culturele rondreizen. Hij woont in Leuven en probeert met regelmaat zijn hobby als beroep uit te oefenen. Deze achtergrond helpt hem om tijdens zijn tochten een hechte band op te bouwen met de plaatselijke bevolking en dit tevens mooi te verwoorden in zijn boek.
©2003-2005 Guy Vancraybex








Niet meer beschikbaar.