Semnătura electronică

In anul 2001 apare Legea 455, publicată in Monitorul Oficial partea I, nr. 429 din 31 Iulie 2001 prin care este reglementat regimul juridic al semnăturii electronice. Prin acest demers, România se aliniază reglementărilor în domeniu, asa cum au fost ele definite de următoarele entităti si care au următoarele atributii:

FIPS, care  desemnează standarde federale emise de Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie din Statele Unite ale Americii

ITSEC, care desemnează standardele şi criteriile europene de evaluare a securităţii sistemelor informatice

Ca urmare a acestei initiative legislative, trebuiesc retinute următoarele prevederi, conform legii mai sus amintite:

Art. 5. - Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv si generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce priveste conditiile si efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată.

Art. 6. - Înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică, recunoscut de către cel căruia i se opune, are acelasi efect ca actul autentic între cei care l-au subscris si între cei care le reprezintă drepturile.

Art. 7. - În cazurile în care, potrivit legii, forma scrisă este cerută ca o conditie de probă sau de validitate a unui act juridic, un înscris în formă electronică îndeplineste această cerintă dacă i s-a încorporat, atasat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat si generată prin intermediul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii.

Legea defineste de asemena, modalitatea de solutionare în instantă a diferitelor litigii care pot apărea între părtile care folosesc semnătura electronică. De asemenea, legea, împreună cu Hotărârea nr.1259 din 13 decembrie 2001 privind aprobarea Normelor tehnice şi metodologice pentru aplicarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, descriu modalitatea de dobândire a unui Certificat prin care o persoană fizică si/sau juridică are dreptul si calitatea să folosească semnătura electronică

Pentru detalii intrati în pagina VirNet Invest