logo Chi Instituut
CLICK HERE FOR CENTERPOINTE
The Most Powerful Personal Growth Program
Wat is Fengshui?
De nieuwste trend in woninginrichting heet 'FengShui'. 'Feng...wat?' zult u denken. FengShui, wat wordt uitgesproken als 'fung sjwee', is een combinatie van eeuwenoude Chinese wetenschap, kunst, astrologie, filosofie en folklore. Volgens deze klassieke leer zijn zaken als gezondheid, geluk, welvaart en succes onlosmakelijk verbonden met de wijze waarop onze leefomgeving is ingericht.
Het gaat er van uit dat het welzijn van de mens zodanig door zijn of haar omgeving wordt beïnvloed dat het aanpassen van de inrichting een positieve invloed uitoefent waardoor mensen met hernieuwde energie de problemen van alledag tegemoet kunnen treden.

De theorie is ondermeer gebaseerd op oude klassieke werken zoals de 'I Tjing', in het westen bekend geworden als 'het boek der veranderingen', yinyangfilosofie en de theorie van de vijf elementen, water, hout, aarde, metaal en vuur. Door een juiste combinatie van ingrediënten ontstaat een interieursamenstelling die de gezonde levenskracht, 'Ch'i' genaamd, aantrekt. Deze levensenergie kenmerkt zich door afgeronde vormen en vloeiende lijnen. Rechte lijnen, scherpe hoeken en puntige vormen zijn kenmerken van Sha Ch'i, de kwade- of slechte energie. Het zijn juist dit soort vormen die vaak in de moderne stedenbouw, architectuur en interieurvormgeving de hoofdrol spelen, dus niet voldoen aan de regels van FengShui.
FengShui stelt dat de mens zich onder invloed van dit soort geometrische vormen niet prettig kan voelen. Deze agressieve morfologie staat ver van de natuur waarmee de mens (vaak onbewust) nog nauw verbonden is. FengShui richt zich veelal op intuïtieve belevingen van vormen, ruimtes en elementen. Daarbij is bijvoorbeeld bescherming in de rugzijde door de symbolische schildpad belangrijk. In gezond Nederlands betekend dit dat mensen vaak intuïtief die zitplaatsen kiezen waar ze zich in de rug beschermd weten door bijvoorbeeld een muur terwijl het mogelijk is het gehele vertrek, inclusief toegangsdeuren, te overzien. Waarom denkt u dat u het liefst in een restaurant tegen een van de zijden zit in plaats van midden in de zaak?

Het succes van FengShui is deels te verklaren doordat ze de mens een spiegel voor houdt en waarin men kan zien wat ons werkelijk aantrekt in inrichting en indeling. Agressieve interieurs veroorzaken vaak een verrassend, doch kortstondig, effect. Een effect waardoor iemand zich uiteindelijk onprettig en onbehagelijk gaat voelen omdat de vervreemding ten opzichte van ons onbewuste beleving te groot is. Moeten we dan volgens FengShui terug naar de natuur? Geenszins! FengShui leert ons dat onze materialistisch ingestelde samenleving voorbij gaat aan het feit dat wij mensen deel uitmaken van een groter geheel waarin alles en iedereen met elkaar verbonden is. Het gaat met ons mens-zijn niet goed wanneer we ons als autonoom wezen trachten te manifesteren.
FengShui heeft enkele zeer grote voordelen ten opzichte van veel andere interieurtrends. Het is gebaseerd op het gezonde verstand dus voor de gemiddelde mens zeer begrijpelijk en te leren en het kost vaak niet zoveel om de principes toe te passen. Het gaat om de beleving van de onderdelen. Een souvenir van een vakantie die we als uitermate prettig herinneren straalt plezier en geluk uit dus is een zeer probaat middel. En eindelijk kunt u, geheel theoretisch onderbouwd, die ergerlijke foto van uw schoonmoeder weg doen.

© Ronald Faber 1998