Czech Open 2001
Van 12 tot 29 juli 2001 wordt het Tsjechisch Open weer gehouden worden in Pardubice, zo'n 80km ten oosten van Praag. Het Czech Open is het eerste toernooi uit de Czech Tour serie, die bestaat uit de volgende toernooien:

12/7 -   29/7 Czech Open, Pardubice
2/8   -    9/8  Open Olomouc, Olomouc
7/10 - 14/10  Open Znojmo, Znojmo
1/11 -   8/11 Open Krkonose, Pec pod Snezkou
25/1 -     1/2 2002 Open Mariánske Lázne, Mariánske Lázne
2/2   -     9/2 2002 Open Praha, Praag
Home
Een van de speelzalen in het IDEON (foto van Czech Open 2000)
Vrijdag 20 juli
Gisteren, op donderdag de 19e, zijn we vanuit Amsterdam naar Pardubice getreind. In Berlijn hebben we bij overheerlijk weer nog even de East Side Gallery bezocht. In ieder geval waren we dus op het goede moment in de goede richting gegaan -dachten we-. Na een treinrit van 8:13 tot 23:05 besloten we dat de taxi ons naar ons hotel mocht brengen, mede door ervaringen vorig jaar (ik beken schuld). Hij reed lekker door, en nadat eerst nog even de stoppen vakkundig onklaar werden gemaakt kwamen we in een mooie kamer op de 6e terecht, en besloten we met ons gekke hoofd de volgende ochtend in het hotel te ontbijten (i.e. voor negen uur gegeten hebben). Er moet gezegd dat de bedden een weldadige rust over ons brachten! Nu, vanochtend maakten we in alle hevigheid kennis met het acute noodweer in Pardubice. Onderweg naar de megasupermarkt aan de andere kant van de weg (lengtekant; ietsje verderop dus) werden we overvallen door een tropische stortbui die ons dan ook nat tot in het bot deed worden. Dat mocht de pret ecter niet drukken, vandaar dat Roel en ik maar meteen een zonnebril haalden.
Nu maar hopen dat het gauw droog wordt en dan gaan we ons aanmelden in het IDEON. Morgen is de eerste ronde en tot en met zaterdag de 28e wordt elke dag een ronde gespeeld. Alleen komende maandag worden er twee (!) gespeeld. Wens ons succes!
Zaterdag 21 juli
ronde 1

Martijn                                   - Fahad Al-Sulaiti (QAT, 1950)       1 - 0
Michael Popienko (GER, 1648) - Roel                                          1 - 0
Erik                                        - Ralf Poschman (GER, 1862)     1/2-1/2

Zondag 22 juli
ronde 2
Zondag waren we lekker op tijd in het IDEON, aangezien Loek van Wely en Sergej Movsesian een bltz-tweekamp over acht partijen zouden spelen (5 min pppp). Dat bleken meer mensen in de gaten te hebben waardoor het lekker druk was om het bord in de grote speelzaal (zie foto). Uiteindelijk won Movsesian met 4.5-3.5 na een stel spannende partijen waarbij de vechtlust de ene keer wat stevier was dan de andere. Hierdoor konden we geinspireerd aan de slag voor de tweede ronde. Toen we op het bord kijken kon Erik mij uitlachen na ontdekt te hebben dat ik tegen een meisje van 14 moest, die ondertussen wel een rating van 1893 had, maar dat lachen verging hem snel  toen hij ontdekte dat hij zelf tegen een grietje van 12 moest.
Alise Zurmutai      (LAT, 1893)       - Martijn                                   1/2-1/2 
Veronica Slepyan  (RUS, 1860)       - Erik                                         1 - 0       Roel                                             - Rudolf Hampel (CZE, 1702)       1 - 0

Maandag 23 juli
ronde 3
Vanochtend is de derde ronde gespeeld. En hoe; om 8:00 uur werden de klokken aangezet, met als logisch gevolg dat we het met tien munten minder mochten doen. Op de een of andere manier was het toch vroeg. Vorig jaar was het resultaat van de marathonzit op maandag 1 uit 6 voor ons samen; ´s middags wordt van 16:00 tot 23:00 uur de vierde ronde gespeeld. Dit keer hebben we dat dagresultaat al geevenaard. Erik speelde de pionnen voor zijn koning richting de zwarte koning, maar de steun van stukken was onvoldoende waardoor hij het deksel op z´n neus kreeg en het vanmiddag opnieuw mag proberen. Roel speelde zijn speciaal voorbereide Nimzoindier, maar op de een of andere manier werd dat al vrij vlug een stevige Stonewall. Een weinig dznamische Stonewall, waardoor Roel na deze remise op 1,5 uit 2 staat. Ik zelf gaf een ongegeneerd lesje "hoe-laat-ik-mijn-gewonnen-stelling-remise-worden-voor-beginners". Errug jammer, net als vorig jaar de maandagochtend een halfje laten liggen, en dat tegen de uiteindelijke groepswinnaar...

Martijn                                     - Eugene Kashirsky (RUS, 1950)  1/2-1/2
Pavel Nadrchal (CZE, 1677)       - Roel                                        1/2-1/2
Erik                                          - Jindrich Pyskaty (CZE, 1847)      0 - 1

ronde 4
Voor mij een een weinig verheffend potje Spaans. Mijn tegenstander (het vriendje van het jochie uit de eerste ronde?) liet merken niet vies van ruilen te zijn en zodoende konden op een mooi tijdstip de stukken in de doos. Uiteindelijk haalde hij nog 6 uit 9, dus ach. :) Samen met de halfjes die ook Erik en Roel haalden dus altijd nog een dagscore die 2,5 keer beter is dan vorig jaar.

Rashid Al-Obaidli (QAT, 1950)    - Martijn                                    1/2-1/2
Roel                                          - VladislavTolar (CZE, 1700)       1/2-1/2
Paulius Juodisius (LTU, 1950)     - Erik                                        1/2-1/2

Dinsdag 24 juli
ronde 5
Oei. Dat gebeurt er dus als je de essentie van het NimzoIndisch eventjes uit je hoofd zet. Kom maar binnen met je knecht. Hoewel ik nog leuk tegenofferde en het allemaal nog leek te kloppen ook had ik er waarschijnlijk gewoon voor moeten kiezen in het middenspel dames te ruilen en met loper+pion tegen toren het eindspel in te gaan. Dan was in ieder geval de damedreiging eruit. Die deed me nu de das om. Enkele reis naar de tropen; 0-1. Erik nam ondertussen ons aller Fahad op de korrel en promoveerde hem zodoende tot de nieuw geboren Qatarese (ofzo) Pim Jekel van het Tsjechisch Open (het fenomeen dat ooit op het Noordhollands 3 uit 6 haalde, en daarbij verloor van Erik, Rob en mijzelf..
Martijn                                      - Marek Rafaja (CZE, 1897)           0 - 1
Birte Zehner (GER, 1683)           - Roel                                         1/2-1/2
Erik                                          - Fahad Al-Sulaiti (QAT, 1950)       1 - 0

Woensdag 25 juli
ronde 6
Na een korte maar erg hevige nacht mochten we op voor de zesde ronde. Erik kwam nogal brak uit de opening en vond dat hij onder druk kwam te staan. Gelukkig was zijn tegenstander niet scherp genoeg om het zaakje af te handelen en nog voor vijven, en 17 zetjes werden de handen geschud na een zetherhaling. Poepoe. Roel had ook niet te klagen. Hoewel hij erg lekker speelde en een mooi overwicht kreeg gaf zijn tegenstander op toen Roel liep te bluffen. Geeft niks hoor! Ik speelde weer tegen een Tsjech, die een vrij scherpe opening speelde en direkt pittige druk op m'n f7 pionnetje kreeg. Ik zag de bui al lang en breed hangen maar door aardig vasthouden kon ik handig afwikkelen naar een potremise eindstand. Weer een halfje in de koffer.
Michal Picka (CZE, 1924)           - Martijn                                     1/2-1/2
Roel                                          - L. Bukacek (CZE, 1687)              1 - 0
Claude Wirtz (LUX, 1798)           - Erik                                         1/2-1/2 

Donderdag 26 juli
ronde 7

Verjaardagje vandaag, ole ole. Ik kreeg al na 9 zetten een remiseaanbod, besloot dat de opening me wel beviel en ik nog best wat wilde aanspelen, maar vond na 20 zetten dat dat niet echt positief uitpakte, waarna we gebroederlijk een jus-tje pakten aan de bar. Erik kreeg ondertussen alle hoeken van het bord te zien in zijn tete-a-tete met Anders Johansson. Die Zweden zijn toch zo slecht nog niet.
Rudolf Kolesnikov (UKR, 2150)   - Roel                                           1 - 0
Martijn                                      - Miran Lazar (SLO, 1880)            1/2-1/2
Erik                                          - Anders Johansson (SWE, 1863)    0 - 1

Vrijdag 27 juli
ronde 8
Vandaag was Roel als eerste klaar. :-s Zijn tegenstander had onderweg naar het IDEON een ongeluk gehad en was, hoewel gelukkig ongedeerd, niet in staat om op tijd naar de speelzaal te komen. Roel mocht in principe een reglementaire 1 claimen, maar besloot omdat hij toch op kwam dagen remise te accepteren.
Ik mocht het tegen Anders Johansson doen, de Zweed die Erik gisteren alle hoeken van het bord had laten zien. Hij leek de Meraner niet zo goed te kennen en had dus aardig wat tijd nodig, maar speelde de opening wel goed. Toch kwam ik er lekker uit en kon een pion winnen. Jammer genoeg zag ik dit net te laat. Toen ik in het late middenspel nog door het oog van de krappe naald kroop resteerde remise.
Anders Johansson (SWE, 1863)   - Martijn                                      1/2-1/2
Roel                                          - Martin Pacovsky (CZE, 1709)      1/2-1/2  R
Martin Hromadko (CZE, 1869)     - Erik                                          1/2-1/2

Zaterdag 28 juli
ronde 9

Waar om ons heen de vreedzame remises niet van de lucht waren in de slotronde mochten wij er alledrie nog voor gaan zitten. Geen van de tegenstanders leek een gebrek aan vechtlust te hebben, zodoende. Roel kreeg eindelijk een kans zijn Frans ten toon te spreiden, maar helaas bleek ook zijn tegenstander niet van Lotje getikt in deze opening. De pionnenformatie van Roel leek nog kwetsbaar maar de remise kwam niet in gevaar. Bij Erik lag dat anders. Hij kreeg er flink van langs van een Tsjech met een toch wel te lage rating. En ik mocht ook nu weer (net als in de vorige ronde) tegen een eerdere tegenstander van Erik, dit keer onze charmante 12-jarige Russische. Ik kreeg het KoningsIndisch waar ik niet op had gehoopt, gooide hem vol in de Samisch en zag het bord al gauw in een vuurzee veranderen. Gelukkig bleef alles redelijk onder controle, en niet ver na zessen werd de vrede getekend, waarna we ons bogen over een (eerlijk waar) meer dan interessante analyse, waarbij er werkelijk vanalles in de stelling bleek te zitten en we wederzijds dingen hadden gemist of juist niet. Een erg leuke partij, vooral onder het oppervlak.
Martijn                                      - V. Slepyan (RUS, 1860)              1/2-1/2
Judith Hoenecke (GER, 1621)      - Roel                                          1/2-1/2
Erik                                           - Petr Benda (CZE, 1596)                0 - 1

r.                                     rating     pt.         wp     GT
001. Rafal Siwik                2100     7,5-9      50      1846
       Tomas Cagasik           2075                  48      1886
       Eugene Kashirsky       1950                   44,5   1804
       Mateusz Piescikowski 1800                   46      1859
119. Martijn                      1768      4,5 - 9   44,5   1907
132. Roel                          1826      4,5 - 9   36      1731
228. Erik                          1697      3    - 9   38      1844
253. Rostislav Palla            1684      0,5 - 9   19      1787

















Doorgeefschaak na afloop van het toernooi, tegen Mariana, die ook in onze groep speelde, en Vlastimil (Babula), die niet in onze groep speelde (IGM 2580). Dat was nog even spannend...

















Sergej Movsesian en Loek van Wely speelden op een van de speeldagen om 13:00u een tweekamp over 8 partijen (5 min pppp. Het werd uiteindelijk 4,5-3,5. Moet je dit nu met een Garde doen of met een DGT?

















Op weg naar de bron van de Labe (/Elbe), klimmend uit het diepe, diepe dal vanuit Spindleruv Mlyn in het Reuzengebergte.
Op zondag volgde de klassieke (=communistisch aandoende?) prijsuitreiking, waarbij iedereen in de houding stond. Vorig jaar vermoedden we nog dat iedereen met de hand op de borst de schaaktune van de FIDE stond mee te zingen, dit jaar leek het verdacht veel op het Duitse volkslied. Maarja, dan zou de Brabanconne (ofzoiets, excuses aan de Belgische lezers) toch iets minder bekend hebben geklonken dan misschien zou moeten, toen Michael Gurevich vorig jaar won.
Hierna begaf het hele gezelschap -voor zover dat niet zaterdag al naar andere oorden was (terug-)gereisd, zich richting Pardubice hlavni nadrazi, en gingen wij op weg naar het Reuzengebergte, in het in Noord-Tsjechie / Zuidwest Polen gelegen nationaal park Krkonose.
Lange klim/wandelingen naar de bron van de Labe (daar is 'ie nog schoon!), fietsklimtochten met talrijke collen van de buitencategorie naar Polen, maar jammergenoeg geen paragliden vanwege een ongunstige wind (je kunt niet alles hebben).
Na ons na 9 rondes geestelijke afpeigering ook nog eens 4 dagen lichamelijk de grond in te hebben gewerkt, sloten we af met een paar dagen Praag. Aanrader, nog steeds!