Czech Open 2000, Pardubice, Czech Republic
Czech Open, Pardubice 2000

Live vanuit het tropische Pardubice, 100 km ten oosten van Praag, het eerste online verslag van het elfde Open Tsjechisch Schaakkampioensschap, door de ogen van uw bloedeigen KTV deelnemers annex verslaggevers! Geheel uit de eerste hand!

Maar eraan vooraf eerst een paar dagen Berlijn. Zeer de moeite waard, maar nu vooral grote stad zoals vele andere Europese steden. Waar vroeger de Muur stond, zijn nu speciale stenen in de grond gemetseld, wat wel een sterke indruk achterlaat en een beetje de volslagen waanzin achter het bouwwerk doet doordringen. Zaterdag 22 juli
Na twee dagen in Pardubice begint het toernooi voor ons echt. In het hiervoor uitermate geschikte IDEON gaan de wedstrijden in de B, C en D groep van start, om 3 uur 's middags.
Omdat het Internet Cafe nu dicht gaat, voorlopig alleen de uitslagen van de eerste twee ronden. Update volgt snel, maar gegarandeerd wordt niets, omdat de derde ronde morgen (maandag) om 08.00 uur (jep) 's ochtends begint, en de vierde eveneens morgen om 16.00 uur; lekker niet?

27. Vladimir Fainstein   (RUS, 1950) - Martijn Dahlhaus               1/2 - 1/2
89. Pavel Jakovlev        (LAT, 1850) - Erik Dekker                      1/2 - 1/2
109.Roel Worms                              - R. Feicht (GER, 1550)         1  -  0

Erik speelt tegen de eerste vrouw (nouja, ze is 22). Overdonderd als hij is, geeft hij een kwaliteit cadeau, maar door actieve stukken, en "suboptimaal torenspel" van zijn tegenstandster weet hij een van de drie min-remises van deze dag te scoren (zie uitslagen). Roel krijgt dit keer gelukkig wel een tegenstander van het niveau waar hij op hoopte. Na een Nimzo-Indier met 4. a3 behaalt hij ook een remise, verhaal volgt nog. Ik speelde vrij aardig, maar een onderschatte dametocht van mijn 14-jarige tegenstander uit Letland over het bord kostte me een pion en ruinering van m'n pionnenstructuur (of wat daar nog van over was). Door actief loper- en torenspel gelukkig toch nog remise gespeeld.

Zondag 23 juli
13. T. Hennig     (CZE, 1955)            - Roel Worms                      1/2 - 1/2
52. Martijn Dahlhaus                         - D. Gavrilovs (LAT, 1913)   1/2 - 1/2
64. Erik Dekker                                - M. Risch (LUX, 1845)        1/2 - 1/2

Maandag 24 juli
Vroeg!!!!!!!!!! Om half zeven uit de nog warme veren, vlug ontbijten en met vele andere schakers op weg naar het IDEON, om om acht uur te beginnen aan de derde ronde. Het gebruik van de term fris is hierbij in geen enkel opzicht te rechtvaardigen, gezien zowel het tijdstip waarop wij door twee zich in sterke mate doen geldende wekkers uit onze korte nachtrust werden gesleurd, als de klimatologische omstandigheden in het midden van Tsjechie. Beide deden zich dan ook gelden en waren in de uitslagen terug te zien.
Verslag van Roel en Erik komt nog, maar ik heb vandaag Oud-Hollands gezwijnd. Spelen tegen een jochie van 9 uit Letland met een rating van 1950 is natuurlijk al genieten geblazen (ahem). Tegen mijn verwachting in kwam ik echter heerlijk te staan en gruwelijk actief. Tot ik op de 23e zet een blunder van jewelste maakte, en uiteindelijk naast twee verloren kwaliteiten een ruine overhield. Gelukkig had ik een zeer actief loperpaar tegen zijn minder actieve torenpaar, en een gedekte vrijpion. Na veel zweten en zwoegen wist ik er nog een halfje uit te halen, maar ik denk dat hij op de 59e zet een beter voorzetting had. Na 70 zetten vertelde moederlief (die bij de eerste tijdscontrole (ik moest nog 5 zetten in een minuut) zo vriendelijk was een flitsfoto te maken die vooralsnog voor mij elke blootstelling aan zon overbodig maakt)) dat hij maar remise moest voorstellen (hij had een toren tegen ik een loper en een door de loper gedekte pion op de zesde rij), wat hij met tranen op z'n wangen deed. Ach ja, remise spelen tegen mij is natuurlijk geen lolletje, en dat je op de 22e zet al bereslecht stond vergeten we dan gewoon even. Het leven van een 9-jarige gaat niet over rozen....  

21. Roel Worms                                     - P. Cagasik  (CZE, 2023)         0 - 1
44. A. Dzalbo        (LAT, 1950)               - Martijn Dahlhaus                 1/2 - 1/2
66. U. Fitzke         (GER, 1847)               - Erik Dekker                           1 - 0

Ook even leuk; op dit moment in het Internet Cafe naast Michail Gurevich deze pagina updaten.
Nu even omkleden (vanochtend was het niet zo warm), wat eten en dan weer vol aan de bak. Hopelijk dit keer een wat kortere partij, want 8 uur 's ochtends beginnen en 11 uur 's avonds klaar zijn, is toch wel wat teveel van het goede......

Na lang wachten het vervolg. De maandag is uitgelopen op de donkergrijze dag tot nu toe. Ook uit de middagpartijen haalden we maar een half punt, wat de score voor de hele dag op + uit  brengt. Gloep.

53. Martijn Dahlhaus                              - J. Myrberg     (SWE, 1904)     0 - 1
63. C. Hausner               (GER, 1741)    - Roel Worms                        1/2 - 1/2                                       87.     Dvorakova                                 - Erik Dekker                            1 - 0

Dinsdag 25 juli
70. Roel Worms                                    - M. Palas         (CZE, 1701)      1 - 0
77. E. Nauschuetz           (GER, 1927)    - Martijn Dahlhaus                  1/2 - 1/2
97. Erik Dekker                                     -   Bukacek-Sen                        0 - 1

Woensdag 26 juli
Jippie, verjaardag!! Als verrassing kwam de schoonmaakmiep van het hotel ons 's ochtends vroeg wakker rmaken (omdat ze kwam schoonmaken welteverstaan).
Erik scoorde vandaag z'n eerste volle punt, lekker hoor! Met een mooie diepe combinatie overrompelde hij zijn tegenstander en was dan ook vroeg klaar. Roel was ook redelijk vroeg klaar, maar bij hem was dat iets minder positief. Vanuit de Franse opening werd hij door zijn 11-jarige tegenstander op theorie weggespeeld. Toch wel minder, maarja.
Ook voor mij echt een topdag, ahem. Spelen tegen 1541 is al erg genoeg, maar om er dan nog met wit van te verliezen; erg treurig. Eerst verkracht ik m'n eigen damegambietje, speel vervolgens planloos in het middenspel, om na een gewonnen pion het in milde tijdnood zo klunzig te verprutsen dat ik om kwart over negen kan stoppen. Te erg. Als extra domper voor Erik en Roel kunnen we niet mee uit eten met Martine uit Luxemburg, omdat ik nog speelde. Ugh. Volgende keer beter jongens!

30. S. Zhigalko                (BLR, 1950)     - Roel Worms                           1 - 0
89. Martijn Dahlhaus                               - K. Goetz        (GER, 1541)      0 - 1
109.Erik Dekker                                     -  J. Kopmann    (GER, 1789)     1 - 0

Donderdag 27 juli
Klaar voor een nieuwe dag. Heerlijk weertje weer, we gaan ervoor! O, trouwens, wel even leuk. Naar analogie van het ieder wel bekende "energieverschaffende caffeinehoudende drankje Red Bull, hebben ze hier "Semtex" en "Erektus". :o)
Net als de twee voorgaande jaren in Antwerpen besloot Roel drie rondes voor het einde dat het tijd werd voor een eindsprint. Eerste slachtoffer daarvan werd Boris Endler uit Tsjechie, die daarna nog maar een half puntje zou halen.
Erik speelde heerlijk tegen de op het laatste moment nog aangemelde Marcus Coupe. Het Siciliaans ging hem een stuk beter af dan enkele rondes eerder, en in het vroege middenspel won Erik al een kwaliteit. Het leek nog een kwestie van -weinig- tijd voor de 1 kon worden genoteerd, maar op slinkse wijze liet Erik zich trucen. Terwijl z'n tegenstander een matnetje aan het breien was, dacht Erik dat hij genoeg tijd had, maar hij kwam net een zet tekort, waardoor hij zelfs verloor. Erg zonde, en ik denk niet nodig.
Ik speelde weer eens heerlijk fust tegen Mandy Barna. Waardeloze partij, en even nadat ik me in het middenspel leek te hebben bevrijd, beging ik een stevige zeperd. In plaats van lopers te ruilen ging m'n dame in de doos. Ik kon er nog een toren en een loper voor grijpen, maar zag daarna wel een paard eraf gaan tegen een pion, waarna de zaakjes er somber uitzagen. Mede dankzij m'n sterke loperpaar kon ik er een stevig geintje inbouwen, wat weer wat materiaal opleverde. Door in het eindspel van 2T + 5 pionnen tegen D + P + 2 pionen m'n toren en een pion tegen het paard te geven en een pion te ruilen, kwam er een stelling op het bord die haar m'n remiseaanbod deed accepteren. IN ieder geval een beetje bijtijds richting restaurant dus.  

  68. Roel Worms                            - Boris Endler   (CZE, 1715)    1 - 0
  97. M. Barna          (GER, 1704)    - Martijn Dahlhhaus              1/2 - 1/2
103. M. Coupe         (ENG, 1800)    - Erik Dekker                          1 - 0

Vrijdag 28 juli
  32. U. Kempelis        (LAT, 2001)   - Roel Worms                             0 - 1
  96. Martijn Dahlhaus                      - V. Vojir-Jun        (CZE, 1715) 1/2 - 1/2        
103. Erik Dekker                             - F. Marhan          (CZE, 1823)     1 - 0

's Avonds naar de Brooklyn Bar, naast ons 'favoriete' (hehe) restaurant. In dit restaurant hadden ze alleen een Tsjechische kaart, en slechts 2 medewerkers die iets spraken wat op Duits leek. De eerste keer aten we hier prima, maar daarna leken ze ons toch wel zat te zijn. De tweede keer dat we er kwamen had de kok het te druk omdat het restaurant zo vol zat, de derde keer was de kok ziek (of was de keuken nou al gesloten?). In ieder geval kwamen we er deze dag (veel te laat) achter waar de Brooklyn Club zat. Gezellige tent, en ook hier weer veel (jonge) schakers (m/v). 

Zaterdag 29 juli
En jahoor, het kon niet uitblijven. De laatste ronde IGM Erik tegen IGM Martijn, *zucht*.
Roel had na z'n flop tegen Sergey Zhigalko even z'n Frans opgefrist, een nuttige actie zoals vandaag zou blijken. Roel kende de opening zodoende 3 zetten verder dan z'n Poolse tegenstander, die daardoor ruim een uur had gebruikt toen Roel nog maar 20 minuten had gebruikt. E.e.a. deed zich gelden toen de tijdnoodfase (eenzijdig welteverstaan) in beeld kwam. Roel stond denk ik ietsje minder, maar via een leuk maar toch wel opzichtig geintje -wat zijn tegenstander door de tijdsdruk niet zag- ging de witte dame van het bord, en scoorde Roel z'n zesde punt. Netjes!
  20. J. Laskiewicz      (POL, 1950)   - Roel Worms                              0 - 1 
  94. Martijn Dahlhaus                      - Erik Dekker                            1/2 - 1/2


Eindstand
                                                                     progr   bucholz       GT
    1. Tomas Cagasik        (CZE, 2095)     7.5     36.0      52.5        1893
    2. Petr Cagasik            (CZE, 2023)     7.5     36.0      50.0        1858
    3. Michal Picka            (CZE, 1869)     7.0     40.0      53.5        1900
  33. Roel Worms             (NED, 1799)    6.0     27.0      46.0        1843
179. Martijn Dahlhaus       (NED, 1782)    3.5     17.5      39.0        1808
185. Erik Dekker              (NED, 1697)    3.5     15.0      33.5        1807
229. Ladislav Carboch       (CZE, 1809)    1.0       6.0      21.5        1778
230. Irina Chontgarova      (RUS, 2195)    0.5       4.5        5.5        1812  

Na nog een tijdje te hebben gedoorgeefschaakt hebben we gegeten in het restaurant van ons 3-sterren-hotel, om daarna naar het 'eindfeest' van het toernooi te gaan. Een aantal bandjes en DJ's gaven concertjes in het nabij gelegen net aangelegde 'grootste aqua/zwempark van het land'. Op zich heel aardig, maar om een uur of een besloten we dat we toch maar naar Brooklyn gingen.
Het briljante plan de volgende ochtend naar de prijsuitreiking/toernooiafsluiting te gaan, zorgde ervoor dat onze nacht(ahem)-rust(ahem) zich uitstrekte tussen half 6 en 8 uur.
Na de prijsuitreiking afgesloten te zien worden met een schaakhymne (??) die veel aanwezigen tot gedrag deed overgaan dat ons toch wel lichtelijk aan communistische tijden deed denken maar dessalnietemin de pret absoluut niet kon drukken, ging de karavaan richting nadrazi Pardubice (het station duz) en door naar Praag, om ons daar heerlijk door de nachttrein terug naar ons kikkerlandje te laten rijden.. 
Czech Open 2000. Het Tsjechisch Open is wat mij betrefd een ontzettend gezellig toernooi, goed georganiseerd (alleen de scheidsrechters zouden wel minstens twee talen vloeiend mogen spreken) en zeker een aanrader. Misschien volgend jaar weer!!?