Bugün;

 

www.egitimcilersitesi.8k.com


 

 

 

 

DANIŞTAY 8. DAİRESİ KARARI¬

 

T.C.

 D A N I Ş T A Y

Sekizinci   Daire

Esas   No: 1997/4334

Karar No: 1998/4242

 

Temyiz İsteminde Bulunan: Salihli Kaymakamlığı – MANİSA

Karşı Taraf                        : Ahmet GÜNDÜZ (Çamur Hamamı Köyü İlkokulu Salihli/MANİSA)

İstemin Özeti                    : Öğretmen olan davacının bir gün göreve gelmemesi nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Yasasının 125/C-b maddesi uyarınca 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin davalı idare işleminin iptali ve maaşından yapılan kesintinin yasal faiziyle ödenmesi istemiyle açılan davada; davacının bir gün göreve gelmeme eylemi işlediğinin bizzat kendi ifadesiyle sabit olduğu, ancak davacıya geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları ve sicil durumu gözetilmeksizin doğrudan ceza verilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline, maaştan yapılan kesintinin yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine hükmeden Manisa İdare Mahkemesinin 21.5.1997 gün ve 298 sayılı kararının; bir alt cezanın uygulanıp uygulanmayacağı konusunda idarenin takdir yetkisi bulunduğu öne sürülerek 2577 sayılı Yasanın 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.

Savunmanın  Özeti           : Yanıt verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hakimi Özdal Özeren’in Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı Yücel Irmak’ın  Düşüncesi            : Dava: Öğretmen olarak görev yapan davacının, bir gün göreve gelmemesi nedeniyle 657 sayılı Yasanın  125/C-b. maddesi uyarınca 1/30 oranında aylıktan kesme cezası ile cezalandırılmasına ilişkin işlemin iptali ve bu nedenle ek ödemesinden yapılan kesintinin iadesine karar verilmesi istemiyle açılmıştır.

İdare Mahkemesince; Davacının göreve gelmemek eyleminin sabit olduğu, ancak 657 sayılı yasanın 125/E maddesindeki hüküm uyarınca, sicil durumu itibariyle bir alt ceza verilmesi durumunun değerlendirilmediği belirtilerek işlemin iptaline ve kesilen ek ücretin iadesine karar verilmiştir.

657 sayılı Yasanın (125/C-b) maddesinde, “özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek” eyleminin aylıktan kesme cezasını gerektirdiği belirtilmiştir.

Davacının, 20.12.1994 gününde, bağlı olduğu sendikanın, memurların ekonomik ve sosyal haklarında iyileştirme sağlamak amacıyla, ülke genelinde yapılan etkinliğe katılmak için aldığı karar doğrultusunda göreve gelmediği anlaşılmaktadır.

Yasa ile göreve gelmemenin cezalandırılmasındaki amaç, memurun görevine nedensiz ve keyfi olarak gelmemesi, hizmetin bu şekilde aksatılması gibi durumların önlenmesidir. Ülkemizde memurların içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sıkıntıların bir ölçüde kamuoyuna duyurulması ve desteğinin sağlanması amacıyla, sendikalarının kararı doğrultusunda etkinlik göstermelerini doğal ve hoşgörü ile karşılamak gerekir.

Davacının durumunun bu açıdan değerlendirilmesi ve göreve gelmemesinin sebepsiz ve özürsüz olduğunun düşünülmesi hak ve adaletle bağdaşmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddi ile, değişik gerekçeyle işlemin iptaline karar verilmekle birlikte sonucu itibariyle yerinde olan kararın onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay Sekizinci dairesince işin gereği görüşüldü:

İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.

İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 10.12.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.

 

  Başkan                    Üye                 Üye              Üye                Üye

Ahmet Nuri           Semih Tekin          Nurşen          Güngör            Turan

 Çolakoğlu                  Telli                 Çatal           Demirkan        Falcıoğlu

 

(İmza-Mühür)