A.H.F. Lugoj

 

Physically Disabled Association Lugoj, Romania

News

Vasile Stoica, "route 66" by wheelchair. Start in March, 2003 in Santa Monica, California and end in May to Chicago, Illinois. 

More details...


Tragic accident in Lugoj:
The office building of the A.H.F. burned on dec. 13.  

More details...


Vasile Stoica the World Tour by wheelchair.


 

 

 

a.h.f. lugoj center 2000 photos sport club handilug art gallery sponsors  |  links | contact 

 

ABOUT THE ORGANIZATION:

The Association for the Physically Disabled (AHF LUGOJ) was created on January 1st, 1990, by an enthusiastic group of people with disabilities, the first to exist in Romanian society, because such organizations were not permitted during Ceausescu’s reign.

In May 1990, AHF Lugoj became legally official as a non-profit organization to serve people with disabilities. To realize the scope of our mission, we recruited 800 members, people with physical disabilities in Lugoj and the surrounding area.

Together with other associations in the country, AHF Lugoj fought for legislative rights and accessibility in society for the disabled.

The Association strives to provide:

· Medical devices, including wheelchairs, canes, and other modes of mobility

· Medical assistance, prosthetic devices through HANDILUG, consultation for general medicine, home medical visits, rehabilitation, and an annual consultation by a medical specialist from France.

· Information for members that will encourage them to appreciate their value to society, through art, sports, and other venues.


With the help of nonprofit organizations from France, Germany, and Austria, our association has conducted and organized annual events for distributing clothes, household goods, wheelchairs, canes, and other ambulatory devices. We also send certain members to a clinic in France for treatment or surgery if adequate care cannot be provided in Romania.

Since 1991, the AIDE A LA ROUMANI in Dijon, France, has offered their support with medical care and volunteers, and built at fully equipped rehabilitation site in our prosthetic center. In the last four years, with the help of AQUAITAINE APPAREILLAGE 2000 in Bruges, France, a team of specialists under Dr. Pierre Davin, have offered periodic medical and orthopedic consultations for members.

At our central office, volunteers work with members to manage social disability paperwork, answer questions, offer advice, and help provide solutions to problems they may be encountering due to their disabilities.

In August 1990, the Deutscher Cartasverband Freiburg provided the funds to build our prosthetic center and the materials are provided by the Otto Bock company in Germany. This was the first prosthetic center to provide good quality products in Romania.

Beginning in 1994, we created the first Romanian sports club for disabled people called MARATON ’93. Our club has won many national and European championships for table tennis and other athletic competitions. The club in Lugoj hosts an annual national sports event called CUPA ANA LUGOJANA.

In 1993, paraplegic athlete VASILE STOICA traveled 3,000 km by manual wheelchair from Lugoj to Bordeaux, France to deliver a message of thanks and friendship to the various organizations that have supported our efforts. He was greeted at CHAMP ELYSEE by Mrs. Danielle Mitterand.

In May 1998, Vasile began a ROUND THE WORLD TOUR by wheelchair. He returned in May 1999, after crossing parts of Europe, Canada, U.S.A., Australia, North Africa (Egypt), Turky, Bulgaria and Romania.


DESPRE ORGANIZATIEI :

Asociatia Handicapatilor Fizic Lugoj (AHF LUGOJ) si-a conturat existenta inca din primele zile ale lui ianuarie 1990, din dorinta unui grup entuziast de persoane cu handicap, de a-si afirma existenta in societatea romaneasca, stiut fiind faptul ca, regimul Ceausescu nu a permis infiintarea unor astfel de asociatii.

In mai 1990 AHF Lugoj a obtinut statut juridic, pornind intr-o campanie de aparare a intereselor persoanelor cu handicap. Pentru realizarea scopului propus, in randul asociatiei au fost atrasi un numar de peste 800 membri, persoane cu handicap fizic din Lugoj si localitatile limitrofe.

Impreuna cu alte asociatii din tara, AHFLugoj a militat pentru legiferearea statutului de persoana cu handicap si dobandirea drepturilor pe care aceasta categorie defavorizata le necesita, sub conceptul de "accesibilitate " in societate:

- crearea utilitatilor de deplasare (reparrtizarea a peste 200 carucioare, carje, ambulatorii);


- crearea cadrului tehnic si medical pentrru imbunatatirea mijloacelor proprii de deplasare (confectionarea de aparate ortopedice prin deschiderea atelierului de protezare HANDILUG, consultatii de medicina generala, reeducare functionala la sediul asociatiei si la domicliul membrilor asociatiei, consultatii din partea unor specialisti din Franta);


- crearea cadrului prin care o persoana cuu handicap sa fie informata si constientizat de rolul care il are in societate (afirmarea aptitudinilor practice, artistice sau sportive).



Cu ajutorul unor organizatii caritabile din Franta, Germania si Austria, asociatia
noastra a organizat si condus anual actiuni de distribuire a unor ajutoare constand in alimente, imbracaminte, carucioare, carje, ambulatorii, obiecte de uz casnic si gospodaresc, precum si trimiterea la clinici speciale din Franta, a unor persoane cu afectiuni grave pentru interventii chirurgicale si tratament.

Din anul 1991 am amenajat la sediul asociatiei un cabinet medical prin care oferim membrilor asistenta medicala si medicamente ambulatoriu, cu sprijinul a doi medici voluntari. De asemenea, am amenajat o sala de recuperare cu dotare din Franta, prin sprijinul asociatiei AIDE A LA ROUMANIE din Dijon. in ultimii 3 ani, cu sprijinul asociatiei AQUITAINE APPAREILLAGE 2000 din Bruges Franta, echipa de specialisti condusi de doctorul Pierre Davin a oferit periodic membrilor asociatiei consultatii medicale de specialitate, au confectionat aparate ortopedice, au facut transporturi de materiale necesare, au intermediat specializarea in tehnica protezarii a unui tanar din Lugoj.

La sediul asociatiei se desfasoara o permanenta cu sprijinul unor membri voluntari, care centralizeaza problemele membrilor nostri ii incearca sa gaseasca solutiile pentru rezolvarea lor.

Proiectul PROTEZELE MODULARE, O SANSA PENTRU PERSOANELE HANDICAPATE DIN ROMANIA, inaintat spre finantare in august 1990 la Deutscher Caritasverband Freiburg. Bugetul alocat pentru proiect a fost de aproximativ 200.000 DM, constand in renovarea imobilului, dotarea cu aparatura si pentru confectionarea aparatelor ortopedice si materie prima, iar Consiliul local Lugoj a pus la dispozitie gratuit, spatiul aferent.
Protezistii au fost specializati in Franta (la Centre de la Tour de Gassies si in Germania la firma Otto Bock). Atelierul a inceput si functioneze in 1993, fiind primul din tara care a introdus tehnica protezarii la nivel european, lucrand cu materia prima de la firma OTTO BOCK. Pana in prezent au fost executate proteze pentru amputatii ale membrelor inferioare, corsete, orteze, inaltatoare de bolta pentru platfus etc. Centrul de protezare si reeducare functionala "HANDILUG" a facut cunoscuta si apreciata asociatia noastra, atat in tars cat si in strainatate.
Pacientii pot beneficia de recuperare si cazare in perioada de probe, iar preturile sunt mult mai mici decat in alte ateliere care lucreaza dupa aceeasi tehnica.

Proiectul "O TREAPTA NU MAI TREBUIE SA FIE UN ZID !" finantat prin Programul Phare pentru Democratie al Uniunii Europene, desfasurat in perioada martie 1998 - martie 1999, a reprezentat o campanie dee sensibilizare si constientizare, prin care asociatia noastra a militat pentru rezolvarea accsibilitatii in institutiile publice si in mediul urban a persoanelor handicapate. Orice persoana are dreptul si circule pe strada sau sa intre intr-o institutie publica. Persoanele care se seplaseaza dificil sau in carucior rulant nu trebuie condamnate la moarte pentru ca nu pot urca o treapta.
Noi dorim sa fim egali celorlalti cetateni. Proiectul nostru si-a atins scopul propus, campania continua pentru ca mediul urban sa devina accesibil in Romania.

Proiectul "INTEGRARE PRIN SPORT" a persoanelor cu handicap a facut ca multe persoane din asociatie sa-si recapete increderea in fortele propri. Din anul 1994 pe langa asociatie a fost infiintat Clubul Sportiv "MARATON'93". O parte din membrii asociatiei participa la antrenamente si la intrecerile sportive care au loc la nivel national sau international. Clubul nostru are rezultate deosebite la tenis de masa si atletism, avem campioni nationali, clubul nostru obtinand deja de 8 ori locul I la competitiile intercluburi. Clubul din Lugoj organizeza la randul annual intrecerea sportiva la nivel national, CUPA ANA LUGOJANA.

Proiectul "MARATONUL CURAJULUI" prin care tanarul paraplegic VASILE STOICA a facut traseul LUGOJ - BORDEAUX strabatand peste 3.000 km in carucior rulant pentru a transmite mesajul nostru de prietenie tuturor asociatiilor care ne-u sprijinit, s-a desfasurat in anul 1993. El a fost primit la CHAMP ELYSEE de Doamna Danielle Mitterrand.

In mai 1998, Vasile a pornit solidar intr-un nou traseu, "TURUL LUMII IN FOTOLIU RULANT". El s-a intors in mai 1999 dupa ce a strabatut in carucior rulant o parte din Europa, Canada, U.S.A., Australia, Africa de Nord (Egipt), Turcia, Bulgaria, Romania.

In august 1999 s-a decis la Lugoj infiintarea asociatiatiei FRANCE LUGOJ APPAREILLAGE AU SERVICE DES HANDICAPES (FLASH), formata din grupul francez condus de doctorul Pierre Davin si AHF Lugoj. Asociatia are ca scop realizarea unor proiecte concrete bazate in primul rand pe dezvoltarea si imbunatatirea tehnicii ortopedice.

 

Sponsors

A Guide for Newcomers in the Entertainment Industry.


Sign Guestbook  View Guestbook


LICA © 2003

Counter