Historia


Els Inicis

La data de fundació de la Colla Sardanista Estels va ser el 2 de Novembre de l'any 1974, però realment la colla es va anar forjant un temps abans. Els components de la primera colla van sortir dels dansaires de la colla Joventut Verge de la Mercè. Aquesta colla formava part d'un grup de colles sardanistes que dirigia un tal Sr. Julià. Les colles eren Verge de la Mercè, Somni i I'esmentada Joventut Verge de la Mercè. El que succeïa en aquestes colles era que els dansaires de la colla JVM es dedicaven a substituir dansaires de les altres dues colles i per tan la colla JVM no podia participar a la majoria de concursos o bé si ho feia era minvada de possibilitats. Això va fer que els dansaires d'aquesta colla es comencessin a enfadar i pensessin en formar-ne una ells solets. Això va passar l'esmentat 2 de Novembre començant a assajar pel nostre compte a un local del carrer San Elías de Barcelona. Molt a prop de la Plaça Molina.

Els components de la primera Colla Estels us els indicaré pel nom que els anomenàvem, ja que en aquests moments la meva mala memòria no em permet recordar tots els cognoms i dades necessàries. El que si recordo es com es va decidir el nom de la colla. Ens vam trobar tots al bar del metro de l'estació de Fontana de Barcelona i amb un paper vam escriure cada un els noms que creiem més oportuns, després ens els vam comentar i vam escollir el d'Estels que va ser el que més ens va agradar a tots.

NOIS: Josep Maria Nogués, Albert Lisbona, Pere, Josep Maria Lugueros, Josep Antón Tort, Josep Centelles, Jaume Gispert.

NOIES: Isabel, Laura, Adoració, Nuria Centelles, Gisela Girón, Maria Rosa, Roser Cases.

El primer capdanser de la colla va ser en Josep Maria Nogués. La colla va participar el primer any en la categoria de Zonals, passant després a la categoria de Bàsic Gran. Hi havia el Bàsic d'Honor, el Bàsic Gran I els Zonals.

Els dos primers anys van ser molt bons per la colla, els llocs que vam assolir eren dels millors. Recordo haver guanyat un parell de concursos, un va ser a Badalona i I'altre malauradament no recordo on. També recordo la millor sardana que per mi va ballar la colla, va ser al Concurs de Granollers a la segona tanda. Havíem passat en el lloc 10 o 11 i amb totes les colles bones competint vam acabar en el lloc 5 o 6 del Concurs.

Des de l'inici de la temporada sardanista fins al final (Octubre - Novembre) sortíem cada cap de setmana. Solament el més d'Agost l'agafàvem de vacances.

 

 

Continuïtat

Vam tenir que deixar el local del carrer Sant Elías perquè el rector de la parròquia dèia que saltant com saltàvem li enfonsaríem el local. Vam trobar un altre local petit al carrer Urgell on vam estar uns sis mesos. Després ja vem anar a parar al Centre Parroquial Sant Martí del Clot. Recordo el nom del president del Centre que hi havia en aquells temps, el Sr. Lleonard Simó, el qual sempre ens va ajudar en tot el que va estar a les seves mans.

Un cop establerts al Centre Parroquial vam començar una tasca de donar nos a conèixer al barrí, fent cursets de sardanes per a grans i petits, fent concursos de sardanes per la Festa Major en els terrenys de la Renfe i al davant del Centre Parroquial, fent concerts de sardanes amb cobles de gran renom, fent audicions quinzenals o setmanals, etc. Tot era finançat per nosaltres, per una quota que pagàvem mensualment, per una rifa que fèiem cada any per Nadal, per alguna subvenció que trèiem de l'ajuntament del Clot i per les recaptacions que obteníem dels concursos.

Una cosa que he oblidat comentar es que sempre vam ser molt bons en treure sardanes revesses, participant en concursos individuals i de colles i quedant molt ben classificats, fins el punt d'haver guanyat algun concurs individual.

La colla va participar en nombroses exhibicions, al Camp del Barça, (dues vegades), al Manicomi de Sant Boi del Llobregat, al Club Nàutic, al Moll de la Fusta davant dels reis d'Espanya, etc.

Val a dir que totes aquestes activitats no ens treien temps per assistir com sempre als concursos de tota la temporada.

El fet de fer cursets de sardanes per a nens ens va portar sense voler ho a formar una colla d'infantils que la vam anomenar “Petits Estels ". Si no em falla la memòria aquesta colla va durar un parell d'anys, sortint de concurs també cada cap de setmana.

 

 

Parèntesi

Tots els que heu estat en una colla de sardanes sabeu que el que fa que una colla perduri o no es la voluntat de cada un dels components, es molt difícil continuar competint en una categoria puntera del campionat de Catalunya si els bons dansaires van deixant la colla de mica en mica. En pots recuperar un o dos o fins i tot tres, però es molt difícil en una mateixa temporada mantenir un bon nivell i formar nous dansaires. El que vull dir, es que això es el que li va succeir a la colla Estels. Per un motiu o altre, gent que tenia un pes específic molt important dins de la colla, la va anar deixant i va arribar un moment en que no podíem mantenir el grau de competitivitat necessari.

 

 

La Represa

Després del període anterior en que alguns membres de la colla ens van deixar i que la colla va passar a ser passiva, els membres restants, per un cantó, poc a poc van anar perfeccionant la seva tècnica de ballar sardanes i per l'altre, es van anar formant altres dansaires amb cursets de sardanes impartits en diferents llocs de Barcelona.

Durant tot aquest espai de temps la Colla Estels va anar creixent dia a dia gràcies a l'esforç i la voluntat d'una sèrie de persones, fins arribar al present.

 


Agraïm a Jaume Gispert, Lluís Maluenda i Albert Civera la col·laboració en la confecció d’aquesta pàgina Web.

Introducció

Present

Activitats

Links

Comentaris

Ubicació

Futur

Gestió

Contribucions