Reflex CESTOVANI

 

CESTOVÁNÍ

ČUNDR NA WEBU

Čekal jsem to, tušil jsem, že to jednou přijde, ale přece jen mě to trochu vzalo. Tak už je to tady: s tím mým věčným trajdáním po Asii, s čundry napříč Indií, Čínou, Nepálem, Srí Lankou, Pakistánem a dalšími odlehlými kouty planety je definitivní konec. Celý svět je na Síti.

Jednou z nejlépe vedených českých stránek jsou Cesty (http://www.bbraun.cz/cesty). Cestovatel David Kučera zde má uloženy nejen deníky, fotografie a informace o svých vlastních toulkách, ale i velmi reprezentativní odkazy na zahraniční zdroje. Druhou podobnou adresou je Poutník (http://freeweb.coco.cz/poutnik/asie), který přináší základní cestovatelské informace o většině zemí světa. Jeho výhodou je i to, že k některým zemím uvadí i přehledy českých novinových a časopiseckých článků a reportáží. Třetí podobně zaměřenou českou adresou jsou stránky Magenta Information (http://www.tours.cz), kde se dají u většiny zemí světa najít orientační cenové relace, klimatické podmínky, bezpečnostní situace, tipy na výlety atd. Praktické rady pro cesty do mnoha zemí světa poskytuje i Cestovatelský server (http://www.planet.cz), který by podle vlastních slov chtěl "zjednodušit útrapy cestovatelům, radit taborníkum, připravit dobrodruhy a držet větve cestovatelským sebevrahům". Najdete tu přehled cestovatelských akcí v Čechách, adresy a nabídky spolucestovatelů, praktické informace o všech státech světa a základní zdravotní informace (očkování, nejčastější cestovatelské nemoci atd.). Pátou z několika zajímavých českých internetových stránek je Česká strana světoběžníků (http://www.oocities.org/thetropics/8342/indexcz.htm), kterou provozuje cestovatel Jiří Kotek. Najdete zde především cestovatelské informace o zemích Blízkého a Středního východu a severní Afriky, místní specialitou jsou podrobné údaje o Egyptě. Servis o cestování poskytuje také Informační centrum pro mládež (http://www.adam.cz). Jsou zde nabídky cestovních kanceláří, praktické informace o vybraných asijských zemích, dozvíte se, kde získat nejrůznější studentské a mládežnické karty a slevy. Kromě toho se zde lze dozvědět, kde si můžete v Evropě a Americe na cestu po Asii vydělat a jak sehnat práci v Austrálii a Izraeli. Na stránkách cestovatelského Klubu Svena Hedina najdete souhrn reportáží z cest po východní Asii, Rusku, Sibiři, Mongolsku a Číně. Čundrákům ze Slovenska doporučuji adresu Markopolo, kde poutník Ludo Jambrich rozjíždí slovenský internetový cestovatelský archiv a časopis o nezávislém cestování.

Zřejmě nejzajímavější a nejpodrobnější zahraniční internetovou cestovatelskou adresou jsou stránky australského nakladatelství Lonely Planet (http://www.lonelyplanet.com). Informace zde jsou rozděleny do několika oddílů. V oddílu Eyewitness najdete fotografie z nejrůznějších míst naší planety, v oddílu Postcards základní údaje o všech zemích světa (vízové povinnosti, jazyk, náboženství, zvyky atd.). V oddílu Netnews jsou nejčerstvější novinky z politiky a kultury jednotlivých zemí, v oddílu The Thorn Tree dojmy a postřehy cestovatelů, kde můžete sami zanechat své nápady a otázky, na které vám jiní cestovatelé odpovědí. V oddílu On The Road najdete cestopisné reportáže, v oddíle Destination jsou uloženy mapy zemí a plány měst. Podobnou stránkou je Cestovatelská knihovna (http://www.travel-library.com), kde jsou uloženy stovky článků a reportáží individuálních cestovatelů po všech zemích světa v angličtině (včetně takových šílených akcí, jako je čísi cesta na kole z Evropy do Tibetu!). Tato stránka také obsahuje obzvláště reprezentativní výběr hypertextových odkazů na mnoho dalších cestovatelských serverů.

Pro vyhledávání faktických informací o všech zemích světa (tj. např. počet obyvatel, politický systém, dopravní možnosti, ekonomické údaje atd. atp.) jsou nepřekonatelným internetovým zdrojem volně přístupné stránky Factbook americkéÚstřední zpravodajské služby (CIA) (http://www.odci.gov/cia/publications/factbook) . Podobnou adresou s podrobnými informacemi o všech státech jsou stránky amerického ministerstva zahraničí (http://www.state.gov). Pokud vás skutečně mravenčí popisy zemí neuspokojí, můžete se obrátit třeba na českou adresu Atlas.mumu.net (výhodou této informační databáze je to, že oproti jiným obsahuje i údaje o svazových republikách, etnických územích a dalších menších geografických jednotkách, tedy třeba o Kašmíru, Čečensku či Golanských výšinách). Obdobnou anglickou adresou je City.net. Zajímavé jsou internetové stránky Empage.org, kde najdete adresy a telefonní čísla ambasád a zastupitelských úřadů všech zemí světa včetně odkazů na jejich internetové stránky.

Pod názvem Lycos City Guide jsou na Internetu uloženy průvodce po všech zemích světa včetně plánů měst, zdravotních informací, předpovědí počasí, zábavy atd. Pro vyhledávání map jednotlivých asijských zemí zkuste internetovou adresu knihovny University of Texas (www.lib.utexas.edu), kde jsou mimo jiné uloženy i takové lahůdky, jako mapa Íránu vytvořená americkou CIA a podrobná mapa indického Kašmíru či Andamanských ostrovů.

Mezi časopisy je jednoznačně nejkvalitnějším, nejpodrobnějším a nejserióznějším informačním zdrojem internetová verze americké revue National Geographic (http://www.nationalgeographics.com), proslulá svými skvělými fotografiemi a mapovými přílohami. Stejně kvalitní reportáže ze světa přináší často i německý časopis GEO (http://www.geo.de). Pokud chcete něco v češtině, otevřete si stránky časopisu Lidé a země (http://www.lideazeme.cz).

Dnes se z monitoru řine jen nekonečná záplava informací o dalekých krajích, tisíce cestovních návodů, popisů, map, adres a fotografií. Čundr na webu ještě nemá pořádnou šťávu. Ale počkejte za pár let, až se pořádně rozjede virtuální realita! Jen jsem zvědav, jestli virtuální pákistánský amébový průjem, virtuální vysokohorská nemoc z Nepálu, virtuální kocovina po palmové kořalce z Cejlonu, virtuální špína z indické třetí vlakové třídy či virtuální malajská žloutenka budou opravdu k nerozeznání od toho, co jsem na cestách po světě prožil na vlastní kůži.

IVAN BREZINA