"Chceš vidět víc?"

Zavrtěl hlavou. "Ani ne. Už mě to nezajímá."

"Možná to dnes uvidíš s potřebným odstupem." Dálkovým ovladačem vrátila pásku zpět.

Deckard opět postával ve dveřích kanceláře a Bryant říkal: Mám v ulicích čtyři kusy na odstřel...

"Slyšel jsi to?" Sarah zastavila pásku. "Když ti Bryant ten úkol přiděloval, když mluvil o skupince uprchlých replikantů, kolik tvrdil, že jich v L. A. je?"

"Nevím..." Deckard pokrčil rameny, jako by ho to unavovalo. "Nepamatuju si přesně, co řekl. Asi čtyři. Stíhal jsem čtyři."

"Velmi správně. Tak poslouchej, co ti řekne o minutu později." Dalším tlačítkem převinula pásku kupředu. "Dávej pozor."

Na obrazovce se objevil jiný záběr. Deckard poznal malou výslechovou místnost za Bryantovou kanceláří. Deckard a Bryant, jenž měl s sebou láhev skotské whisky, sledovali na monitoru záznam rozhovoru, který vedl Dave Holden s replikantem Kowalským v administrativní budově Tyrellů.

Na malém monitoru se objevil detail obličeje Kowalského s ustupující bradou. Už jsem dělal IQ testy.

Holden řekl: Teď jde o rychlost reakce...

"Systém automaticky vybírá nejaktuálnější data." Sarah ukázala na monitor na obrazovce. "Tohle je poslední záznam Kowalského s Holdenem. Za chvíli na Holdena vystřelí." Zesílila hlasitost. "A teď sleduj, co ti Bryant říká o tom, kolik replikantů uprchlo z vesmírné kolonie a přiletělo na Zemi."

Opět se ozval Bryantův chraplavý hlas: Tři samci, tři samice...

"Šest?" Deckard překvapeně zíral na Sarah. "Teď si vzpomínám. Mluvil o šesti uprchlých replikantech." Pomalu vrtěl hlavou, jako by se snažil srovnat si myšlenky.

"Už ti to začíná docházet," řekla Sarah tiše. "Jenže za chvíli bude Bryant mluvit o pěti replikantech. Začne tím prvním, jehož jméno neznáme, který se usmažil na drátech, když se poprvé pokusili proniknout do areálu společnosti. A potom ti ukáže fotografie, sdělí ti jména a všechny údaje o ostatních replikantech. Mělo by tě to zajímat."

Pustila mu zbytek pásky. Na Bryantově monitoru defilovaly tváře a identifikační údaje. Sarah hleděla na Deckarda, jenž se soustředěně mračil na obrazovku, dokud záznam neskončil.

"A teď si to přepočítej." Vypnula přístroj, zvedla ruku a začala počítat na prstech: "Jeden mrtvý replikant, který se uškvařil na drátech. Potom Kowalski, který vystřelil po Holdenovi. A teď ženy, Pris a ta rusovláska Zhora. A nakonec replikant Roy Batty. Dohromady pět. Nikoli šest."

Když padlo poslední jméno, Deckard viditelně ztuhl. Setkání s Battym ho málem stálo život. "Možná se Bryant poprvé spletl." Mávl rukou k černé obrazovce. "Pět nebo šest, kdo ví? Kruci, vždyť pil jako duha, určitě ta čísla popletl."

"Bryant nic nepopletl," řekla Sarah tiše. "Bylo jich šest. Šest replikantů skutečně uprchlo a dostalo se do L. A. Záznam zpráv vesmírných bezpečnostních agentur, který jsem získala, to potvrzuje. A kromě toho: Bryant vymazal z kartotéky replikantů soubor s osobními údaji jednoho z té party. Tohle popletl, když po něm nechal díru. Záznamy jsou seřazeny podle pořadových čísel. Replikant, který se uškvařil, se do nich nedostal, protože už bylo po něm a nemohl tedy způsobit žádné potíže. Kowalski měl číslo jedna, Batty číslo dvě. Zhora a Pris dostaly čísla čtyři a pět. Takže nám tam zůstala díra po tom vymazaném replikantovi, který měl původně pořadové číslo tři. Bryant nebyl dost chytrý, aby to dokázal zamaskovat, nebo mu na tom prostě nezáleželo."

 


Dokument pro KnihZ poskytl ANONYM

(drobné korektury provedl WEX, export do RTF provedl WEX)

 

No a odsud je možné dokument stáhnout (188 017 bytes). Jak si ho správně zobrazit je popsáno zde.

Předchozí • Úvodní strana • Rozcestník • Následující

© 2002, KnihZ