Arta de a trăi şi aspiraţia spirituală

de Octavian Sărbătoare

 

Ars bene vivendi

Arta de a trăi este un subiect fascinant în sine. Tot aşa de fascinante sunt preliminariile artei de a trăi: practici, tehnici, studii şi cercetări personale care ne permit să practicăm sau să trăim o formă de artă spirituală.

 Încă de la început trebuie spus că nu poate exista o cale standard de a ajunge la practica artei de a trăi. Sunt fireşte multe tradiţii, care au drept scop mai mult sau mai puţin explicit, arta de a trăi.

Putem generaliza, că toate religiile într-o formă sau alta, încearcă să abordeze într-o manieră teoretică şi practică, o artă spirituală. Filozofiile la rândul lor, într-o manieră specifică, abordează de asemenea aceasta.

Este o preocupare umană esenţială de a răspunde la întrebări ca: "Ce să fac pentru a nu suferi?",

"Cum ar fi mai bine să acţionez acum?",

"Cine sau ce sunt eu?"

şi lista poate continua cu întrebări pe care cei mai mulţi dintre noi le cunoaştem în mod empiric. 

Prin urmare, constatăm, că mai mult sau mai puţin conştienţi, cei mai mulţi dintre noi suntem preocupaţi să ştim cum să trăim, cum să ne conducem optim viaţa proprie şi cum să trăim plenitudinea vieţii. Toate acestea sunt definite generic sub termenul de fericire. Trebuie să admitem că avem o preocupare obsedantă să fim fericiţi, aceasta se reflectă în multitudinea de activităţi rezultate din felul în care ne trăim viaţa. 

Privită sub aspect spiritual, această preocupare obsedantă pentru fericire poate fi definită ca aspiraţie spirituală şi aici apare firesc ideea de a defini obiectul acestei aspiraţii. Ştim din experienţă că în aspiraţiile spirituale nu sunt strict necesare noţiunile de Dumnezeu, sfinţi, maeştri, etc. Sunt multe exemple că în diferite tradiţii există nenumărate căi de aspiraţie spirituală; este la latitudinea fiecăruia de a găsi o modalitate potrivită pentru a urma o astfel de cale. Aspiraţia spirituală poate fi sub forma unor principii sau sub forma încercării de apropiere de o anumită emanaţie spirituală ca Iisus în creştinism, sau Krishna în tradiţia hindusă, ori Lao Tzi (Tze) în tradiţia taoismului, etc. Prin aceasta se poate observa că avem o mare libertate de a alege. 

Aceasta nu înseamnă că este simplu sau uşor să începi o viaţă spirituală conştientă. Practica demonstrează că din contra, o viaţă spirituală conştientă nu este uşor de a o începe şi practica. Obstacolele sunt multe: în general avem tendinţa de a blama exteriorul pentru diferite neşanse; dar privind cu onestitate lucrurile constatăm că de fapt noi înşine suntem sursa propriilor neşanse în cele mai multe cazuri. Sunt, fireşte, unele împrejurări independente de noi, care ne pun piedici în ceea ce vrem să facem pe linie spirituală, dar ca aspect dominant, putem spune că noi suntem cei care ne orientăm viaţa, prin acţiunile ei obişnuite. Aceste acţiuni de zi cu zi (poate sună paradoxal!) ne orientează viaţa viitoare. O întâlnire cu o persoană poate fi semnificativă pentru ce vom face sau gândi în viitor, cititul unei cărţi sau articol ne poate influenţa viaţa în mod decisiv, etc. Constatăm astfel că acţiunile de ieri îşi pot arăta fructele acum, iar ceea ce facem acum, poate deveni cauză pentru un efect în viitor. Aceste idei au fost expuse sub felurite forme în multe tradiţii, ceea ce putem aduce nou în această direcţie este felul de a le aplica în contextul prezentului, care este unic în manifestarea şi percepţia personală.

Privind diferite instituţii, organizaţii, etc., care-şi propun ţeluri spirituale, putem fi decepţionaţi de ceea ce vedem şi constatăm în modalitatea în care viaţa spirituală a anumitor căi specifice este prezentată aici. Aceasta nu înseamnă ca aceste instituţii sau organizaţii nu au valoare în sine. Doctrinele lor spirituale sunt valoroase pentru cei care cred în ele, cei care se simt "îmbunătăţiţi" prin contactul cu aceste organizaţii. Ceea ce nu prezintă nici un sens pentru cineva, poate fi semnificativ pentru altcineva. Astfel se explică durata lor în timp, că răspund şi oferă căi spirituale valabile pentru anumite persoane. Şi totuşi, de cele mai multe ori suntem decepţionaţi de ceea ce vedem. Aceasta nu înseamnă că suntem îndreptăţiţi să le criticăm. Înseamnă mai degrabă că ceea ce vedem nu este potrivit cu propria aspiraţie personală, dar organizaţiile pot avea ceva bun pentru aspiraţia personală a altcuiva. 

Trebuie observat că toate căile spirituale sunt limitate în ceea ce se poate obţine, urmându-le. Aceasta vine fireşte, din natura lucrurilor:  conceptele limitate, oferă soluţii relative, în concordanţă cu propriul"câmp spiritual" al aspirantului. Acest "câmp spiritual" nu este decât valoarea limitată a noţiunilor care sunt vehiculate în aspectele spirituale. Exemple sunt nenumărate. Dacă cineva a practicat creştinismul într-o perioadă a vieţii, în momentul în care această aspiraţie nu mai prezintă o cale personală de creştere spirituală, alte căi, fireşte, pot fi căutate. A da un alt exemplu din creştinism este comparaţia dintre biserica satului (sau străzii) şi viaţa monahală, a călugărilor (călugăriţelor). Viaţa monahală este un pas înainte faţă de creştinismul de convenienţă al săteanului obişnuit. Şi totuşi aşa cum s-a menţionat mai înainte şi viaţa monahală îşi are limitele ei şi prin urmare ar fi  firesc dacă cineva ar vrea să o părăsească la un moment dat, pentru ceva mai elevat. Religiile există ca urmare a unei tradiţii şi sunt creaţii ale unor grupuri de oameni. Privind contextul şi evoluţia istorică, constatăm că aceste instituţii, mai devreme sau mai târziu, devin instituţii de convenienţă. Aceasta este valabil pentru orice alte organizaţii, cluburi, asociaţii Yoga, etc. Pe scurt, nici o instituţie cu temă spirituală nu poate ieşi din limitări şi condiţia relativă inerentă. Această relativitate poate fi dată de fosilizarea ideilor organizaţiei respective, de decadenţa spirituală a conducătorilor, de lipsa de sens a ideilor în noul context social, etc.

Constatând lipsa de sens a unei organizaţii, un aspirant înţelept, chiar dacă a fost strâns legat de acea organizaţie, nu intră în conflict cu ea. Mai degrabă pur şi simplu o ignoră. Să nu uităm că o organizaţie poate fi încă utilă pentru alţi aspiranţi care găsesc valoare în ea. 

Începutul vieţii spirituale

Cum începem viaţa spirituală?

Metode sunt multe, valoarea lor este probată numai în mod empiric.

Mai întâi aş menţiona că viaţa spirituală este iniţializată de cele mai multe ori de un fel de criză personală de identitate şi direcţie. Viitorul candidat (candidată) este într-o perioadă a vieţii când parcă totul a stagnat, nu mai poate înainta, sunt obstacole la tot pasul. Apare firesc sentimentul de autoconservare, individul vrea să trăiască, să se manifeste plenar. Această perioada de criză de identitate se poate transforma treptat într-o criză spirituală, instinctiv persoana realizează că ceva, cumva, undeva pune piedici, obstacole în viaţa sa. Criza spirituala erupe, se caută "ceva", apar diferite şanse, cineva îi spune despre o anumită persoană elevată, o anumită biserică, preot, organizaţie, etc. Acum apare oferta de alegere din multitudinea de căi, drumul potrivit cu starea actuală. Nu se poate spune că se greşeşte prin orice alegere, fiecare în esenţă nu alege decât ceea ce i se pare că i se potriveşte la momentul respectiv. Şi totuşi, orice alegere trebuie să lase o poartă deschisă, pentru o eventuală ieşire. Se poate comite de asemenea eroarea personală că se taie legăturile cu trecutul, adică familie, prieteni, etc. Chiar dacă vechiul anturaj nu mai este relevant pentru momentul respectiv, o legătură potenţială este bine să fie menţinută, trecutul va continua să rămână parte din ce suntem în prezent sau vom fi în viitor. 

Care ar fi criteriile de alegere?

Totul depinde de atitudinea personală. Bunul simţ şi intuiţia personală totuşi trebuie să intervină în a alege. Se analizează astfel obiectul aspiraţiei, fie o organizaţie, fie o persoană. Dacă este o organizaţie se cântăreşte ce a făcut până acum, ce realizări importante are, ce fel de oameni sunt membrii grupului, etc. Bunul simţ intervine astfel de a face o alegere bună. Daca este vorba de a urma calea personală a unui maestru, se analizează de asemenea maestrul respectiv, dacă are realizări, ce fel de ucenici are, dacă trăieşte în lux, dacă viaţa lui (ei) este conform mesajului spiritual pe care îl propovăduieşte. Despre profeţii care nu urmează calea profeţiei lor se poate spune fără ezitare că sunt falşi pentru simplul motiv că orice profet este primul său ucenic. "A face ce zice preotul, şi nu ce face preotul" este o naivitate, mesajul transmis de cel care nu a experimentat nu poate avea validitate certă. 

O altă întrebare pe care şi-o pune aspirantul este: "Unde mă duce această cale?"

Este greu să se dea un răspuns, dar simţământul că nu este nici o ezitare pe acea cale, trebuie să existe de la început. Cu alte cuvinte, aspirantul intră pe calea aleasă cu convingere şi încredere. Acestea sunt de ajuns pentru a intra pe calea introspecţiei spirituale.

Care ar fi problemele pe care aspirantul ar dori să le rezolve?

In primul rând ar fi dorinţa de a avea un simţământ al evoluţiei către împlinire. Aspirantul prin urmare trebuie să se simtă bine în noul mediu spiritual, fie că face rugăciuni în grup sau individual, fie că participă la cântece în grup (cum sunt grupările neo-hinduse sau neo-creştine), etc. Se evoluează astfel către un sentiment al împlinirii personale. Din cercetările sociologice de până acum se constată ca noul convertit constată că lucrurile înăuntrul organizaţiei sau noului grup sunt diferite de cum sunt văzute din afară. Este aceasta un pas înapoi? Nu! Mai degrabă s-ar spune ca este un alt obstacol care trebuie depăşit. Drumul spiritual este plin de obstacole şi încercări, aceasta explică de ce nu sunt mulţi cu adevărat căutători ai acestui drum. (Cei mai mulţi dintre noi nu ne încumetăm la o viaţă spirituală, pentru că viaţa obişnuită "pare" mai comodă sau nu sunt motive pentru aceasta căutare. Cineva poate fi mulţumit aşa cum este şi nu poate fi chestionat de ce, pur şi simplu nu are nevoie de căutări spirituale, fiind de cele mai multe  ori ocupat(a) cu alte căutări.)

Ce înseamnă de fapt depăşirea obstacolului în materie de spiritualitate? Este învingerea adversarilor? Este dominarea grupului? 

Nici una nici cealaltă.

Mai degrabă se poate crede că opoziţia într-un grup este un semn că aspirantul nu aparţine acelui grup. Este, prin urmare, timpul să iasă din acel grup şi deci obstacolul să fie depăşit.Trebuie observat aici că cel care a ieşit nu este la fel cu cel care a intrat. Este deja mai înţelept. Excluderea dintr-un grup este de fapt o proiectare mai sus, atât ca experienţă, cât şi ca viziune de viaţă. Este timpul, prin urmare, de a se continua călătoria spirituală. Un semn pozitiv, că lucrurile merg bine, este că aspirantul conştientizează ce s-a întâmplat, îşi dă seama şi realizează că a depăşit un obstacol, că lamentarea şi interpretarea ieşirii ca un refuz din partea grupului, nu este corectă. 

Aceasta ar fi o scurtă teorie potenţială a călătoriilor spirituale. Ea exprimă, aşa cum a fost prezentată mai sus, latura centrifugă a căutării spirituale, o convingere personală a unui aspirant, că soluţiile problemelor proprii trebuiesc căutate în afară: fie prin aderarea la un grup fie prin a găsi un maestru. Dar aceasta nu epuizează multitudinea posibilităţilor.

O altă latură tot aşa de importantă este căutarea interioara, cea spiritual centripetă.Căutarea interioară are dimensiuni proprii diferite. Unele tradiţii recomandă pentru început o evaluare personală iniţială, mai precis o autoevaluare a propriei persoane. Cu onestitate aspirantul trebuie să se autoevalueze.

Ce înseamnă de fapt o autoevaluare? Ce putem de fapt observa în propria persoană?

Putem cu sinceritate să ne vedem aşa cum suntem cu adevărat. Dacă lăcomia este o caracteristică proprie, trebuie recunoscut şi conştientizat că suntem lacomi. Dacă dorinţa sexuală este greu de stăpânit, trebuie conştientizată ca atare. Mânia, uşurinţa cu care ne enervăm, ataşamentul lipsit de raţiune, mândria, toate acestea trebuiesc conştientizate. Autoevaluarea este esenţială. Nimeni altcineva decât noi înşine nu ne poate face o evaluare onestă a ceea ce suntem. Cu alte cuvinte, problemele personale sunt ridicate la nivelul de probleme de conştiinţă, de înţelegere. Aceasta indiscutabil este un pas înainte, este recunoaşterea şi conştientizarea unor caracteristici prezente ale persoanei. In final,cu onestitate nu putem decât spune: "Iată, aşa sunt eu acum, din aceasta este viaţa mea făcută în momentul de faţă!". Autoevaluarea s-ar dori să fie cât mai completă. Poate lua multe zile în a vedea cu claritate toate problemele şi hibele pe care cineva le poate avea. Se poate face chiar o listă (fireşte strict personală) cu aceste probleme. Cele mai evidente şi clare constatări sunt cele privitoare la fizicul nostru. Corpul poate fi disproporţionat, faţa crispată şi neplăcută, spatele adus, etc. Apoi urmează problemele de comportament, care sunt mai greu de recunoscut, aşa cum au fost menţionate mai sus: lăcomia, mânia, mândria, etc. 

Ceea ce se poate observa la mai multe concepte spirituale religioase este că se încearcă a remedia problemele de comportament înaintea celor fizice. Din punct de vedere practic este o metodă superficiala. Este greu de crezut că cineva poate deveni calm şi echilibrat interior şi în acelaşi timp să aibă o faţă respingătoare. Fizicul de fapt este privit în multe tradiţii spirituale ca reflexie a interiorului, mai precis o imagine exterioară a unei condiţii interioare. Prin urmare, a practica de exemplu meditaţia în linişte, cu picioarele încrucişate, conform unei metode prescrise de cineva, rămâne o metodă superficială atâta timp cât corpul este continuu otrăvit cu felurite mâncăruri, băuturi, fumat, etc. Metoda cea mai simplă de a elimina aceste toxine este munca fizică, ce permite eliminarea toxinelor corpului. 

Practicile de optimizare spirituală încep astfel cu corpul. Metodele sunt variate, diferite tradiţii posedă practici foarte utile: de amintit Yoga, Tai Chi. Falun Dafa, Taoism, Tantra, Veda, etc. Cine este într-adevăr serios în a începe practicile spirituale, supune corpul la muncă fizică intensă (dar nu distrugătoare!) pentru eliminarea toxinelor şi evită de a mai introduce alte toxine în corp. De remarcat în această direcţie sunt tradiţiile sihăstriei, a ashramelor indiene, a mânăstirilor tibetane, etc. Purificarea gradată a corpului permite o percepţie din ce în ce mai acută. Este în esenţă conştientizarea percepţiei, care practic creează diferenţa între persoanele spirituale. Practicantul începe să se trezească, corpul se armonizează, se transformă, faţa capătă trăsături armonioase, culoarea pielii devine plăcută, pe scurt se produce o armonizare a corpului atât ca aspect fizic cât şi ca funcţii interioare. 

Se poate spune că se merge în această direcţie către un fel de însănătoşire, potenţialii aspiranţi fiind toţi consideraţi bolnavi într-un fel. Ashramele indiene nu pot fi prin urmare decât nişte spitale spirituale. Majoritatea rezidenţilor sunt bolnavi spirituali, există doar câţiva iniţiaţi, "doctori" spirituali, care se ocupă de însănătoşirea celor bolnavi. Conform tradiţiei, maestrul spiritual al ashramului îi permite rezidentului să părăsească ashramul dacă sunt semne evidente de însănătoşire spirituală, sau dacă a pierdut orice speranţă de a-l mai vindeca (cum sunt cazurile cele mai multe). Tradiţia monahală crestina de asemenea prescrie cumpătare la mâncare şi alte activităţi, munca fizică fiind de asemenea recomandată în mânăstiri.

Desigur că nu toţi putem sta într-o mânăstire sau ashram, dar cu bunăvoinţă, oricine poate găsi de lucru ca muncă fizică. Munca fizică permite amplificarea percepţiei, ea este o practică foarte utilă, dar nu face parte din practicile esoterice propriu-zise, ci este doar o componentă a lor. Practicile esoterice propriu-zise, dacă luăm câteva exemple din tradiţia indiană, pot consta din aşa zisele Asanas (posturi fizice) şi Pranayama (exerciţii de respiraţie). Ele pot fi învăţate de la instructori Yoga calificaţi, pot fi învăţate şi din cărţi, şi practicate individual sau în grup. 

Fie că practicile spirituale sunt exterioare, ca cele descrise în prima parte a acestui capitol, fie că sunt interioare, ca cele descrise în a doua parte, ele nu se exclud reciproc. Cineva poate fi membru al unei grupări spirituale şi în acelaşi timp să aibă un program individual de practici interioare. În ultimă instanţă, orice practicant este singur în faţă cu obstacolele spirituale de orice fel. Mediul înconjurător poate stimula, poate inspira, dar aspirantul este în esenţă singur pe calea spirituală aleasă. Tradiţia indiană este clară în acest sens, discipolul locuieşte pentru o perioadă cu maestrul lui, dar în cele din urmă este lăsat singur, în acesta constând de fapt întregul concept al legăturii dintre maestru şi discipol, acela că practicantul (discipolul) devine independent de condiţionări atât mentale cât şi de mediu înconjurător. 

Copyright © 1999 and subsequent years by Octavian Sărbătoare (Australia)

Nota: Acest articol are drept de autor. Autorul permite publicarea sau copierea articolului dacă autorul este menţionat şi articolul rămâne în forma lui originală.

 

Inapoi la pagina principală

 

Vidya Website Design by Octavian Sărbătoare (Australia)

 

For publications by Octavian Sarbatoare SEARCH ‘Octavian Sarbatoare’ at:

National Library of Australia