Karjalane lehüt
Karjalane lehüt


Lehtiartikkeleita


Hosted by

GeoCities

GeoCities

Karjalaisten kolmas edustajakokous

Karhumäki 4.4.1998

Po-russki Po-russki


Karjalaisten kolmas edustajakokousHuhtikuun 4. päivänä 1998 pidettiin Karhumäessä Karjalan tasavallan karjalaisten kolmas edustajakokous.* Kokoukseen valituista 68 edustajasta paikalle oli saapunut 64. Kokouksen työhön osallistuivat edustajaksi valittu Karjalan hallituksen puheenjohtaja V.N. Stepanov, Karjalan tasavallan lainsäädäntökokouksen tasavallan huoneen puheenjohtaja I.P. Aleksandrov, tasavallan kulttuuriministeri, opetusministeri, työministeri, ympäristöministeri, sisäasiainministeri, maatalousministeri, Venäjän federaation kansallisuusasiain ja federatiivisten suhteiden ministeriön kansallisuusasiain osaston varajohtaja A.G. Kolmakov, Suomalais-ugrilaisten kansojen neuvottelukomitean puheenjohtaja V.P. Markov, Karjalan kansallisten kulttuuriseurojen puheenjohtajat. Kokouksen osanottajia ja vieraita tervehtivat Aunuksen ja Petroskoin piispa Manuil sekä Suomesta saapuneet vieraat Helena Valta (Karjalan liitto) ja Irma Puustinen (Karjalan sivistysseura).

Edustajakokous kuuli valtuusmiesneuvoston puheenjohtajan V.E. Bogdanovin toimintaselostuksen sekä selostuksen tasavallan karjalaisten, vepsäläisten ja suomalaisten kulttuurin ja kielten elvyttämis- ja kehittämisohjelman toimeenpanosta. Karjalaisuuden nykytilasta käytiin laaja keskustelu.

Kokous valitsi uuden valtuusmiesneuvoston kokoonpanon, valitsi lähes yksimielisesti uudelleen sen puheenjohtajan ja hyväksyi julkilausuman (ks. venäjänkielinen teksti).

* Ensimmäinen karjalaisten edustajakokous pidettiin kesällä 1991 Aunuksessa, toinen syksyllä 1994 Prääsässä. Edustajakokousten välillä työtä hoitaa kokouksen valitsema valtuusmiesneuvosto. Karjalaisten toisen edustajakokouksen valtuusmiesneuvostossa on 21 jäsentä. Neuvoston puheenjohtajana toimii Viktor Bogdanov. Karjalaisten edustajakokouksissa käsitellään ja ratkaistaan tärkeitä karjalaisen kansan elämään liittyviä kysymyksiä. Tällaisia ovat mm. karjalaisten osanotto poliittiseen ja sosiaalis-taloudelliseen elämään, karjalaisen kielen ja kulttuurin elvyttäminen ja kehittäminen, perinteisen elinympäristön ja elinkeinojen säilyttäminen.

(Karjalan tasavallan kansallisuuspolitiikan ja paikallisen itsehallinnon valtionkomitean tiedote)


Lehtiartikkeleita

"Oma mua" (karjalaksi)

"Karjalan Sanomat"

"Severnyj kur'er" (venäjäksi)


< Karjalaiselle sivulle (suomeksi / po-russki / in English)